Koněspřežka ožívá, Budějovicemi se ale zatím neprohání

České Budějovice - Historická koněspřežka v Českých Budějovicích ožívá. Sondou do života bývalých zaměstnanců dráhy je expozice v původním strážním domku v Mánesově ulici, který opravili a dnes zpřístupnili. Domek má ale opravený zatím jen interiér. Původně plánovanou venkovní expozici historici nevybudovali – ještě totiž nebyla uzavřena příslušná jednání s majitelem pozemků.

V Českých Budějovicích ožívá historie koněspřežky (zdroj: ČT24)

Přes dílčí úpravy je domek jedinou autentickou stavbou, která má přímý vztah ke koněspřežce. Bydleli v něm dva drážní strážníci s rodinami. Dohlíželi na zhruba tříkilometrový úsek a kromě ostrahy udržovali i kolejiště. Z 52 domků kolem trati se do současnosti dochovalo pouhých 22. Z některých zbyly jen rozvaliny, další majitelé přestavěli. V Rakousku zůstaly v původní podobě dva.

Také v Dolním Dvořišti si už od zimy připomínají koněspřežku. Projektu pomohli lesníci, kteří v porostu našli torzo původního mostu, jenž se klenul v desetimetrové výšce nad údolím. Jeho pilíře postupně opravili.

Českobudějovické muzeum koněspřežky
Zdroj: ČT24

Na rakouské straně už stojí muzeum koněspřežky. U původní stanice v Kerschbaumu do replik vozů zapřahají koně a vozí návštěvníky. Replika koněspřežky včetně stájí se měla objevit také přímo v centru Českých Budějovic, projekt na obnovu dráhy ale majitelé historických domů zablokovali.