Komu patří tržnice, není jasné, Praha přesto jedná o pronájmu ploch

Praha – Přestože není jasné, kdo může pronajímat prostory Pražské tržnice v Holešovicích, jedná pražský magistrát s jedenácti firmami o správě částí historického areálu. Pokračuje přitom spor města se společností Delta Center, která má do letošního roku pronajatou celou tržnici. Město jí již před dvěma lety nájem vypovědělo, firma ale výpověď odmítla uznat a areál nevyklidila.

Směs luxusních restaurací, obchodů s nábytkem, elektronikou, supermarketů, stánků s tretkami i známých farmářských trhů – tak je známá Pražská tržnice. Již druhý rok ale probíhá spor o to, zda s ní může nakládat vlastník – město Praha, nebo dlouholetý nájemce Delta Center. Praha se ale přesto, že probíhá soud, rozhodla tržnici pronajmout jiným firmám. Jedná s jedenácti zájemci. „Jako vlastník jednající s péčí řádného hospodáře musí Praha o svůj majetek pečovat i v situaci, kdy probíhá soudní spor,“ zdůvodnila mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Praha se u soudu domáhá vystěhování nájemce, kterému vypověděla smlouvu na konci roku 2011 (s roční lhůtou). „Důvodem bylo neplacení nájemného a neplnění dalších povinností ze strany bývalého nájemce,“ připomněla mluvčí Hrubá argumenty města. Delta Center ale tržnici nevyklidila, důvody výpovědi podle ní nebyly pravdivé, protože nájemné platí. To potvrdil i soud, město se ale proti verdiktu odvolalo. Společnost se nyní s Prahou soudí také kvůli škodám, které údajně měl postup města způsobit.

Delta Center ale letos nájemní smlouva končí. S městem ji uzavřela v roce 1994 na dvacet let s možností dalšího prodloužení na třikrát deset let. Nájemce měl do tržnice v prvních pěti letech investovat nad rámec běžné údržby. Delta Center tvrdí, že už investovala 1,45 miliardy korun. Před několika lety představila městu plán na celkovou revitalizaci areálu, ten ale neuskutečnila.

Areál dnešní tržnice vznikl v letech 1893–1895 jako ústřední jatka a dobytčí trh podle návrhu architekta Josefa Srdínka. Uvnitř stály tři desítky budov určených pro ustájení dobytka, budovy v areálu nesou prvky secese a novorenesance. Často nepříjemně zapáchající jatka zůstávala v Holešovicích téměř po celé 20. století, přestože v bezprostředním okolí postupně zanikly dělnické osady a vznikla rezidenční čtvrť s bytovými domy. Zánik jatek přišel až na počátku 80. let po otevření masokombinátů v Písnici a Čakovicích. Z hal, kde čekal dobytek na porážku, se potom stala tržnice, která se v 90. letech vyvinula ve zvláštní kombinaci kamenných obchodů známých značek a uliček zaplněných stánky se všemožným zbožím. Od roku 1993 je tržnice památkově chráněna. Město ji loni chtělo ochrany zbavit resp. ji zúžit jen na některé objekty, ministerstvo kultury to však zamítlo.