Nejistota v Chrudimi. Dům pro seniory se pře s ROPem o miliony

Chrudim – Regionální operační program Severovýchod se pře se společností Senior Chrudim o dotaci pro zdejší pečovatelský dům a žádá o navrácení 36 milionů korun. Argumentuje tím, že byly porušeny podmínky pro udělení dotace. Majitel budovy to popírá.

V Chrudimi řeší potíže s domem pro seniory (zdroj: ČT24)

Hlavním důvodem, proč ROP požaduje vrácení mnohamilionové částky, jsou změny v projektu na vznik lůžkového a sociálního centra. „V případě společnosti Senior Chrudim došlo k tomu, že firma závažným způsobem porušila podmínky smlouvy o poskytnutí dotace,“ prohlásila mluvčí ROPu Silvie Špryňarová. „Projekt měl vypadat jinak. Dokumentace byla odlišná, než ukázal stav na místě.“

Podnikatel Milan Jiruška, který stojí za projektem senior centra, se ovšem brání. Tvrdí, že změny v projektu musel udělat, aby mohl domov zkolaudovat. „Proti postupu ROPu jsme se odvolali, z našeho pohledu je protiprávní a věřím, že se to prokáže,“ říká. Spor o budovu se tak táhne už téměř rok a řeší ho jak soud, tak i ministerstvo financí. Objekt kvůli tomu zůstává jen z poloviny; obývá ho pětapadesát penzistů. Část budovy je totiž nedokončená a stavební práce budou pokračovat až po soudním verdiktu.

Chrudimská radnice se dokonce připravuje na případ, že by musela přestěhovat klienty seniorského centra jinam. „Snažíme se být připravení na záložní variantu tak, abychom mohli v případě potřeby rychle reagovat,“ potvrzuje starosta města Miroslav Tejkl. To ale podnikatel Jiruška odmítá, podle něj se nemají klienti čeho bát. „Spor s ROPem se neziskové organizace, která se stará o seniory, netýká,“ tvrdí.