Muž, který smrtelně zranil policistku, míří do vazby

Mělník - Muž, který v pátek u Kostelce nad Labem usmrtil policistku, jde do vazby. Rozhodl o tom Okresní soud v Mělníku. Dvaadvacetiletý řidič ujížděl policejní hlídce. Následně vrazil automobilem do policistky, která ho chtěla zastavit. Zraněním následně v nemocnici podlehla. Muž byl podle policie pod vlivem drog a navíc měl úřady zakázáno řízení motorových vozidel.

Kriminalisti muže obvinili z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až 16 let vězení. „Obviněný byl po rozhodnutí soudu odvezen do vazební věznice v Litoměřicích,“ podotkla mluvčí středočeské policie Markéta Johnová.

Vůz chtěla nejdříve zastavit hlídka z obvodního oddělení v Brandýse nad Labem. Řidič ale údajně na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět. „Policisté ho pronásledovali, na pomoc byly přivolány i další hlídky. Mezi Brandýsem nad Labem a Kostelcem nad Labem vozidlo znova zastavovala hlídka policistů a řidič do policistky najel. Utrpěla vážná zranění,“ popsala nehodu mluvčí. Policisté pak posádku zadrželi – kromě řidiče v autě jeli ještě další muž a žena.

Vůz policistku srazil ve velké rychlosti

Záchranáři ženu se závažným poraněním hlavy a otevřenou zlomeninou holenní kosti přepravili do traumacentra pražské vinohradské nemocnice. „Lékař musel pacientce zajistit dýchací cesty a připojit ji k umělé plicní ventilaci,“ uvedla Effenbergerová. O několik hodin později policistka zraněním podlehla.

Muž měl přitom úřady již několikrát uložen zákaz řízení. „V trestněprávní rovině měl muž soudem uložené tři zákazy, a pak měl uložené ještě další zákazy správními orgány,“ uvedla mluvčí. Vyšetřování případu pokračuje, za jak dlouho by mohl začít soud, zatím není jasné. Délka vyšetřování bude záležet například na množství vyžádaných znaleckých posudků.