Spory kolem letiště ve Zbilidech nabírají na obrátkách

Zbilidy - Ve Zbilidech na Jihlavsku se vyostřují spory okolo pozemku využívaného jako polní sportovní letiště. V jeho okolí někdo stále likviduje vzrostlé i čerstvě vysázené stromy. Nově se stal terčem i plot u lesní školky. Policie zatím pachatele nepolapila, místní ale mají jasno – za vším stojí majitel letiště.

Události v regionech (Praha) (zdroj: ČT24)

Na pozemku Bohuslava Hejska v těsném sousedství plochy pro létání někdo chemickým postřikem zničil nově vysázené smrky, vytrhal kůly plotu a zničil pletivo. „Porost čítal 900 stromků a dá se říct, že je vlastně zdevastován,“ říká majitel pozemku Bohuslav Hejsek.

Problémy nevznikly poprvé

„Obdobné případy jsme řešili i v minulosti, kdy se jednalo o přestupky,“ upozornila na dlouhotrvající problém mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová. Pachatele však státní složky zatím nedopadly. Podle sousedů ale za vším může stát jedině majitel letiště.

„Plot stál na mém pozemku. S odstraněním plotu nemám nic společného,“ brání se majitel plochy pro létání Filip Zejda.

Podle letecké asociace je tato plocha pro přistávání a vzlety letadel krátká, podle platných předpisů by měla být delší minimálně o 17,5 metru.

„Plocha je krajně nevhodná pro provedení bezpečného vzletu a přistání. Naopak by taková činnost byla značným rizikem nejenom pro pilota ale i pro třetí osoby a jejich majetek,“ prohlásil Zdeněk Doubek, hlavní inspektor provozu z Letecké asociace ČR.

Majitel polního letiště na svých internetových stránkách nabízí vyhlídkové a předváděcí lety a také služby letecké školy. Tvrdí, že má všechna povolení a předpisy splňuje. „Chtějí tím tlakem na moji osobu dosáhnout toho, abych jim za ty pozemky dal 400 tisíc,“ oponuje Zejda. O nějaké jiné dohodě však místní nechtějí ani slyšet.

Spory o pozemky u polního sportovního letiště Zbilidy tak s největší pravděpodobností skončí u soudu.