Krkonoše se po zimě otevírají turistům. O měsíc dřív než loni

Pec pod Sněžkou – V Krkonoších letos startuje sezona dřív než v předchozích letech. Po nevydařené zimě si chtějí místní obchodníci spravit chuť - turisty lákají na slevy i nové atrakce. Správa Krkonošského národního parku hodlá také vylepšit turistické cesty. Do podzimu příštího roku chce opravit zhruba 97 kilometrů chodníků a lesních cest a potoků.

Lanovky pro turisty se letos rozjely dřív než loni. „Rozjely se nám všechny lanovky, v květnu zatím jen o víkendech, od června už každý den, s tím, že asi největším tahákem léta bude nová lanovka na Sněžku,“ uvedla Eva Lorencová z Infocentra Pec pod Sněžkou. Právě svezení na Sněžku a zpátky za 390 korun patří k nejdražším atrakcím v Krkonoších, přesto už tahle lanovka od začátku roku vyvezla víc než padesát tisíc lidí.

A dalších zhruba 150 tisíc návštěvníků čekají třeba na sousední Černé hoře. Jejich hlavní zbraní je Tourpas - funguje jako letní permanentka na lanovky a turistické autobusy, které pendlují mezi středisky, i jako slevová karta. „Se slevou mohou lidé navštívit například zoo, lanové parky, minigolf nebo si půjčit třeba horskou koloběžku. Například rodina se třemi dětmi může ušetřit až tři tisíce korun,“ upřesnila Zina Plchová z areálu Černá hora.

Nová lanovka na Sněžku při zátěžové zkoušce
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Počasí přeje, opravy turistických cest už začaly

Správci národního parku chtějí letos také opravit 97 kilometrů stezek a turistických chodníků. Opravy by měly přijít na 150 milionů korun a zčásti je zaplatí peníze z fondů Evropské unie. Díky současnému teplému počasí už opravy začaly. Mnohé z cest jsou dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, řadu z nich poničily loňské povodně. Práce na desítkách míst přinesou omezení pro návštěvníky. „Naší maximální snahou je pracovat za provozu, tedy neuzavírat cesty. Úseky, kde budou dělníci pracovat, budou označeny a ve většině případů je bude možné obejít. Někde ale budeme muset přistoupit k dočasnému uzavření,“ uvedl ředitel správy parku Jan Hřebačka.

Informace o omezeních turisté najdou na webu správy parku. Aktuálně je kvůli opravám škod po loňských červnových záplavách uzavřena oblíbená Černohorská cesta z vrcholu Černé hory do Janských Lázní.

Do Krkonoš na kole? S cyklobusy žádný problém

V Krkonoších se v sobotu 31. května do letní turistické sezony také znovu rozjedou speciálně upravené autobusy umožňující přepravu jízdních kol. V červnu budou spoje cyklobusů v provozu o víkendech, v červenci a srpnu denně, v září ve čtvrtek a o víkendech. Spoje mohou využívat i pěší turisté.

Síť šesti linek propojuje nejvyšší české hory ze západu na východ a z jihu na sever. Hlavní páteřní linka z Harrachova na Pomezní Boudy měří 118 kilometrů. Dalšími linkami se turisté s koly dostanou například na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky, do Pece pod Sněžkou či Žacléře. Cyklobusová linka spojuje i Vrchlabí s Hradcem Králové. Loni krkonošské cyklobusy přepravily 34 723 lidí a 4 382 kol, což bylo meziročně o 12 procent více. Na linkách platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců, za jízdní kolo je příplatek.