Dvorská zoo se chce vrátit do chovatelské asociace, podala přihlášku

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – O návrat do Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) usiluje čtyři roky po odchodu královédvorská zoologická zahrada. Z chovatelské asociace zahrada vystoupila v době, kdy ji vedla Dana Holečková. Reagovala tak na kritiku svých chovatelských postupů. Nyní podala zahrada, která má již déle než rok nové vedení, přihlášku, aby se mohla vrátit zpět.

Kurz, který vedl k vystoupení královédvorské zoologické zahrady z EAZA a také vyloučení ze světové organizace WAZA, začalo obracet vedení, které přišlo koncem roku 2012. Nejprve znovu začalo s evropskou chovatelskou asociací spolupracovat na chovných programech, nyní také podalo novou přihlášku. Ke vstupu vyzvala Zoo Dvůr Králové samotná asociace. „Vstup do EAZA standardně trvá dva roky. Já si myslím, že pokud tady je jejich zájem, tak ten vstup bude o to rychlejší,“ podotkl náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml (KSČM). Po vstupu do EAZA by podle něj mohla zahrada začít jednat také o návratu do WAZA.

Dvorská zoo vystoupila z EAZA v roce 2010 na protest proti dvouletému podmíněnému pozastavení členství. Asociace tak chtěla zahradu potrestat za údajné porušování pravidel v evropských programech záchrany zvířat. To ale tehdejší ředitelka Dana Holečková odmítala. Stejně tak odmítla, že by zahrada porušovala etická pravidla při převozech zvířat. Kvůli tomu přitom byla Zoo Dvůr Králové vyloučena z WAZA.

Zoologická zahrada otevřená v roce 1946 se během dlouholetého ředitelského působení Josefa Vágnera specializovala na chov afrických zvířat, proslulá jím je dodnes. Velmi úspěšná je například v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Součástí zoo je také safari. Zahradu provozuje Královéhradecký kraj, je nejoblíbenějším turistickým cílem v celém regionu. Loni ji navštívilo 408 tisíc lidí.