Pacienti dluží nemocnicím miliony za poplatky, chybí na koupi drahých přístrojů

Brno - Pacienti dluží nemocnicím za neuhrazené regulační poplatky miliony korun. Vedení nemocnic proto uvažuje o odprodeji pohledávek vymahačům dluhů. Za dlužné miliony by totiž zdravotnická zařízení ráda nakoupila například rentgeny nebo ultrazvuky, kterých mají nedostatek.

Brněnské fakultní nemocnici například dluží pacienti na poplatcích přes šest a půl milionu korun. Stejně stojí i přenosný rentgen, který má ale nemocnice pouze jeden a ráda by si koupila další. Lékaři ho používají na sálech při nejtěžších zákrocích.

Nemocnicím proto s dlužníky dochází trpělivost. Řada z nich totiž ani přes opakované upomínky poplatky nezaplatí. „Uvažujeme o tom, že bychom tyto pohledávky v podstatě odprodali externí firmě, protože tato výše se pohybuje přes dva miliony korun už od roku 2011,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková.

Ředitel Úrazové nemocnice v Brně Karel Doležal se ale obává, že dlužné částky už nemocnice nikdy nevymůže: „Když už posíláme dopis podruhé, potřetí a stojí mě 25 korun a pacient dluží třicet korun, tak je to kontraproduktivní. Víme, že takové částky asi už nikdy nevymůžeme.“

Z rozhodnutí Ústavního soudu přitom pacienti už od letošního roku nemusí platit stokorunový poplatek za den hospitalizace. Právě ty nejčastěji lidé neplatili. Zrušení hrozí i třicetikorunovým poplatkům. Pacienti by je měli přestat platit od ledna příštího roku. Devadesát korun za ošetření na pohotovosti ale zatím zůstane. 

Neuhrazené regulační poplatky jdou do milionů (zdroj: ČT24)