Obce: Chráněné bydlení na svém katastru nechceme

Jižní Morava - Podle pět let starých plánů sociálních služeb v kraji, mělo být v každém hejtmanství dostupných pět až deset zařízení pro zdravotně postižené. Z desítek přihlášených projektů na jihu Moravy jich uspělo jen šest, nakonec se ale postaví jen čtyři podobná centra. V některých obcích se totiž objevil odpor proti výstavbě chráněného bydlení.

Z plánovaných šesti domovů skončil například projekt ve Vranově u Brna, kde by se jeho stavba prodražila, a také v Mokré-Horákov na Brněnsku. Místní lidé se totiž spojili a proti centru začali sepisovat petice.

Proti výstavbě centra se postavili především tamní senioři. Obyvatelům přilehlého domova s pečovatelskou službou se nelíbilo, že by přišli o část své zahrady. „Je to neinformovanost. Současní dospělí prostě neumí vedle postižených žít. Místní argumentovali obavami o bezpečí svých dětí. Projevuje se tu čarovné dědictví minulosti, kdy byli lidé s postižením odklizení v ústavech,“ přiznala Milena Němcová z Centra komunitního plánování.

Petice, které proti centru vznikly, dorazily i na stůl ombudsmana. Přestože Evropská unie na projekt přislíbila jedenáct milionů korun, nápad nakonec neuspěl ani na jiné adrese. „Zastupitelstvu Mokré-Horákov se projekt líbil, ale po nepřijetí budoucích spoluobyvatel, jsme se rozhodli pro změnu lokality výstavby. Tam se ale situace zopakovala,“ smutně okomentovala osud projektu Němcová.

„Mě samotného překvapilo, že stejně, jak dopadl projekt před třemi roky v naší obci, dopadl i v sousední obci Hostěnice,“ přiznal dnes v rozhovoru pro ČT starosta Mokré-Horákov Aleš Ryšánek (ČSSD). Místo, kde měl domek pro čtyři autistické ženy vyrůst, zůstalo dodnes prázdné.

O protestu proti chráněnému bydlení mluví starosta Mokré-Horákov (zdroj: ČT24)

Výsledkem sporů okolo chráněného bydlení je minimum podobných zařízení na jihu Moravy. Jedno takové centrum se ale přeci jen staví uprostřed obce Brumovice na Břeclavsku. „Bude tu šest pokojů se třemi koupelnami, z toho jedna bude plně uzpůsobená pro vozíčkáře,“ popsal budoucí podobu centra Mirandie jeho ředitel Petr Hejl. Uvnitř najde domov dvanáct mentálně postižených klientů organizace Betlém.

Hotovo má být do konce léta, na služby centra totiž netrpělivě čekají desítky zájemců z okolních obcí. „Naši lidé vědí, že je to potřeba a že se do takové situace může dostat kterákoliv jiná rodina a bude potřebovat pomoct,“ vysvětlil svůj vstřícný postoj k chráněnému bydlení starosta Brumovic Antonín Košulič (nez.).