Pardubice čelí kritice sportovců kvůli nedůstojnému stadionu

Pardubice - Sportovci, kteří trénují na Městském atletickém stadionu na Dukle v Pardubicích, kritizují radnici, že za posledních deset let nevybudovala na sportovišti zázemí a krytý prostor pro přípravu v zimě nebo za špatného počasí. Více než 700 postižených i zdravých atletů se musí spokojit se šesti šatnami a prostorami pod schody, zimní období a déšť jejich přípravu přerušují. Jenže pardubická radnice namítá, že sportovci z různých klubů nejsou schopni se mezi sebou domluvit na řešení, které by bylo přijatelné pro všechny.

„Snažíme se od roku 2004 přesvědčit město, aby vybudovalo tělocvičnu. Je na to zpracovaná a mnohokrát odsouhlasená studie, nicméně na to v rozpočtu chybí peníze nebo se změní vedení a vše začíná odznovu,“ uvedla předsedkyně oddílu tělesně postižených sportovců Hvězda SKP Pardubice Eva Hrdinová.     

Poukazuje na to, že Pardubice investovaly do rozvoje hokeje nebo basketbalu, ale atletika zůstává stranou zájmu. Podle ní také stadion nesplňuje podmínky Českého atletického svazu. „Nedostaneme od nich žádnou mezinárodní akci nebo mistrovství republiky dospělých, i na extraligu potřebujeme výjimku,“ dodává Hrdinová. Nejlepší česká koulařka Jana Kárníková z SKP Hvězda Pardubice se při pohledu na šatny a provizorní posilovny nediví, že někteří atleti jezdí raději trénovat jinam. „Slibují nám zázemí, tělocvičnu, ale pořád se nic neděje,“ podotkla.

Zázemí pardubického stadionu s provizorní posilovnou
Zdroj: ČT24

Rekonstrukce atletického stadionu začala v roce 2003. Za více než 30 milionů korun se opravilo hřiště, vznikla tartanová dráha, zčásti se upravila i tribuna a zázemí pro sportovce. V roce 2006 ale město další úpravy zastavilo. „Je to trochu ostuda, že zázemí se stále nepodařilo vyřešit. Město od toho dává ruce pryč. Každý rok se žádá o pomoc, ale marně,“ uvedl předseda oddílu atletiky a zastupitel za KSČM Pavel Studnička.

Vedení města uznává, že podmínky na stadionu jsou nedůstojné. Existuje dokonce studie pro jeho další rozvoj. Náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci) ale tvrdí, že atleti se nejsou schopni mezi sebou domluvit, jak by měl stadion dál vypadat. Podle atletů z pardubické Hvězdy jde ale jen o výmluvy a návrh odpovídá potřebám všech sportovců.

Ostudný pardubický stadion trápí sportovce (zdroj: ČT24)