Stan už nestačí, v kempu lidé hledají wifi i lanové centrum

Pasohlávky - Většina moravských kempů zahájila začátkem května sezonu. A celá řada z nich hlásí o prodloužených víkendech plno. Zájem o kempování totiž v posledních letech roste a majitelům se už nyní plní kalendáře pro prázdninové měsíce. Jen na jižní a východní Moravě mohou lidé vybírat ze stovky kempů - jsou ale stále naročnější.

„Když jsme začínali jezdit do kempu, tak jsme byli na studené vodě, pomalu jsme si ohřívali vodu i na koupání. Teď jsou tady nové sprchy i internet,“ zhodnotila proměnu českého kempování Viola Štugelová, která každoročně jezdí s rodinou do kempu u novomlýnských nádrží. Své místo tu mají už dvacet let.

V Pasohlávkách startují sezonu tento víkend, většinu míst už mají přitom obsazených. Pro ty, kteří nechtějí cestovat až k moři, nabízí kemp dvě vodní laguny i menší nudapláž. „Návštěvníky táhne například kulturní program. Pro letošní sezonu bychom rádi připravili ještě další dětské hřiště, lezeckou stěnu, případně i nějaké malé lanové centrum,“ naznačil, po čem klienti touží majitel kempu Vlastimil Suchánek.

O své vášni pro kempování vypráví Viola Štugelová (zdroj: ČT24)

V celé republice je téměř devět stovek kempů, nejpopulárnější jsou ty u vody. „Nejčastěji se hosté ptají na sociální zázemí a způsob ubytování. Dnes návštěvníci preferují spíš ubytování s pevnými lůžky, stanování je jen o nějaké romantice,“ porovnal služby Suchánek. „Mladí lidé hledají o víkendech především zábavu, starší lidé už pak jezdí i na týdenní pobyty,“ poznamenal majitel kempu v Pasohlávkách.

Cena za noc ve stanu se v kempech pohybuje od 50 do 150 korun. Dvoulůžkovou chatu si pak zákazníci pronajmou za cca 450 korun.

Zatímco dříve si hosté vystačili jen s noclehem, k běžnému vybavení tuzemských kempů už patří i dětská hřiště, letní kina, minigolf nebo skákací trampolíny. A přestože si lidé jezdí do přírody především odpočinout, celá řada návštěvníků se ptá i po wifi připojení k internetu.