Zásobníky na LPG v Horce nechtějí, obrátili se proto na ombudsmanku

Horka nad Moravou – Proti rozšíření zásobníků se zemním plynem v bývalém vojenském areálu v Horce nad Moravou na Olomoucku jsou stovky místních lidí i vedení obce. Zvýšení počtu zásobníků ale už soukromé firmě povolil stavební úřad. Obec s tím nesouhlasí a obrátila se i na veřejnou ochránkyni práv.

Téměř tisícovka obyvatel Horky nad Moravou podepsala petici proti tomu, aby se v bývalém vojenském areálu rozšířil provoz podzemních zásobníků na LPG ze dvou na šest. „Kdyby se, nedej bůh, stala nějaká havárka, tak my jsme bezprostředně zasaženi,“ shrnuje obavy místních Ludmila Nepožitková. „V současné době je bezpečnostní studie, která poukazuje, že v případě havárie může být 30 mrtvých, a při zvýšení na šest zásobníků už poukazuje na 100 mrtvých,“ potvrdila starostka Horky nad Moravou Sylva Stavarčíková (nestr.).

„Plánovaná modernizace skladu přinese zkrácení čekací doby cisteren v nadzemní části skladu o 50 %. Díky tomu dojde také k výraznému omezení možného úniku plynu do atmosféry,“ obhajuje ale dostavbu mluvčí společnosti Kralupol Martin Doležal. Dalším z důvodů, proč se místní obyvatelé ohrazují proti rozšíření počtu zásobníků, je obava z nárůstu kamionů, které by do areálu jezdily pro plyn. „Již před časem jsme přistoupili na to, že doprava je realizovaná po železnici nebo po okruhu okolo obce Horka,“ vyvrací tyto obavy Doležal.

Zvýšení počtu zásobníků už soukromé firmě schválil stavební úřad olomouckého magistrátu. Proti tomu je ale obec, kterou úřad neoslovil při udělování stavebního povolení. „Podle stavebního úřadu obec nebyla účastníkem kvůli tomu, že jako majitel sousedních pozemků nebyla na svých právech tím plánovaným rozšířením nijak dotčena,“ vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Vedení obce to ale považuje za pochybení magistrátu, obrátilo se proto na veřejnou ochránkyni práv. Dopis přišel ombudsmance tento týden a případem se bude zabývat její zástupce Stanislav Křeček.

Zásobníky na LPG v Horce nechtějí, obrátili se proto na ombudsmanku (zdroj: ČT24)