Potápěči sesbírali ze dna nádrže zapomenuté šnorchly

Pasohlávky - Téměř pětadvacet potápěčů pomáhalo dnes dopoledne vyčistit dno malé i velké laguny vodní nádrže Nové Mlýny u autokempu v Pasohlávkách. Kromě obligátních PET lahví vytahují dobrovolníci z vody například i zapomenuté vybavení dětských potápěčů. V minulosti už ale našli i slunečník nebo ocas z dračí lodi. Letošní úlovek byl přesto skromný, návštěvníci jsou totiž stále ukázněnější.

„Zdá se, že lidé si uvědomují, že házet věci do vody nebo do přírody se nemá,“ pochválil turisty potápěč z Hodonína Zdeněk Matěj. „Tato laguna je na jižní Moravě turisty nejnavštěvovanější,“ vysvětlil výběr lokality Milan Vojta, vedoucí břeclavského klubu potápěčů Nautilus, který před třemi roky stál u vzniku akce EKO potápěč.

„Rozhodli jsme se udělat něco pro životní prostředí,“ skromě dodal Vojta, který akci přenesl na jih Moravy ze Slovenska, kde týmy potápěčů pravidelně čistí oblasti na východním i středním Slovensku. Právě východní sousedé přijeli pomáhat i k novomlýnským nádržím. „Včerejší hokej na to neměl vliv,“ dodal s úsměvem Vojta.

„Jsou mezi námi i techničtí potápěči nebo potápěči ze záchranářského týmu Červeného kříže,“ popsal složení dnešního úklidového týmu Vojta. Více než dvě desítky dobrovolníků se potopily do třímetrové hloubky, aby pročistili turisty hojně využívanou malou i velkou lagunu, kterou nyní čeká start turistické sezony.

Na dně nádrže Nové Mlýny nacházejí potápěči právě amatérskou potápěčskou výbavu, kterou tu často poztrácejí děti. „Jsou tu například potápěčské masky, šnorchly, ale jinak málo odpadu,“ pochválil kázeň návštěvníků autokempu Vojta. Jen jeden z potápěčů dnes oblékl klasický neoprén, většina z nich pod hladinou pracovala v tzv. suchém obleku. Teplotu 17 stupňů si dobrovolníci pochvalovali, viditelnost půl metru už méně.

Podobnou akci jako čištění dna novomlýnské laguny pořádají například ve Svobodných Heřmanicích na Opavsku, kde skupina potápěčů-dobrovolníků pravidelně na konci turistické sezony čistí dno zatopeného lomu. Jihomoravská akce EKO potápěč ale nabízí například možnost setkat se s úhořem, kterých je vodní dílo Nové Mlýny plné.

Počátky potápění se v Česku datují do 50. a 60. let, kdy si nadšenci museli vybavení vyrábět svépomocí. Někteří šťastlivci získali profesionální potápěčskou výstroj ze sousedního Německa, kde se také školili první tuzemští instruktoři.