Singltrek v Jizerských horách má třetí nástupní místo: v Lázních Libverda

Liberec – Singltrek pod Smrkem otevřel už třetí nástupní místo. V Lázních Libverda dnes zprovoznili nové zázemí pro cyklisty za 2,5 milionu. Síť úzkých tras pro cyklisty v Jizerských horách funguje od roku 2010. Tehdy byla vyhlášena nejlepší turistickou novinkou na severu Čech. Od té doby jeho obliba dále stoupá - každoročně navštíví tuto část Jizerských hor desítky tisíc cyklistů.

Nové zázemí pro cyklisty v Lázních Libverda (zdroj: ČT24)

Singltrek pod Smrkem nabízí zhruba 70 kilometrů různě obtížných tras. Dosavadní nástupní místa však byla jen v Novém Městě pod Smrkem. Třetí nástupní místo vzniklo na kraji Lázní Libverda ve směru od Hejnic, v těsné blízkosti začátku stezek na Hejnickém hřebeni. Cyklisté tam mají k dispozici dílnu se servisem i prodejnu cyklistických doplňků. „Myslím, že krom dostatku parkovacích míst bikeři uvítají i myčku kol, sociální zázemí a příjemné posezení s občerstvením,“ míní starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil.

Součástí nového zázemí je i služebna horské služby, odkud budou záchranáři vyrážet na pomoc nejen zraněným cyklistům, ale i dalším turistům na severním úbočí Jizerských hor.    

První lesní stezky si na singltreku pod Smrkem mohli cyklisté vyzkoušet před pěti lety. Loni už se po nich projelo asi 40 tisíc lidí. Rostoucí zájem o singltrek těší i starostu Lázní Libverda. Podle něj to pomáhá i ubytovatelům, kteří předtím cílili hlavně na lázeňské hosty a nyní nabízejí i speciální pobyty pro cyklisty. „Díky cyklistům se jim daří částečně zmírnit propad způsobený krizí v lázeňství,“ konstatoval starosta.

Trasy singltreku nabízejí stezky různé náročnosti, část z nich se dá projet dokonce i na invalidním vozíku. Drtivá většina tras je jednosměrná a není přístupná autům. Singltrek se podobá někdejším turistickým, lázeňským a loveckým chodníkům.