O kotlíkovou dotaci můžou žádat už i lidé z Hradce a z Ústí

Hradec Králové/ Ústí nad Labem – Od dnešního rána přijímá Královéhradecký žádosti o dotace na výměnu kotlů. Je to vůbec poprvé, co kraj takovou výzvu vyhlásil. Celkem rozdělí dvacet milionů korun. Vystačit by měly zhruba pro 450 žadatelů. Žádosti přijímá i Ústecký kraj, který plánuje rozdělit třicet milionů mezi 700 žadatelů.

Žádosti musí lidé doručit osobně, a tak se první začali scházet před úřadem v Hradci Králové už kolem půlnoci. Fronta se zde začala tvořit až těsně před pátou. Do osmi ráno, kdy se přepážky otevřely, se u nich, alespoň podle pořadníku, který si sami čekající vytvořili, shromáždilo asi 130 žadatelů. Řada z nich byla překvapená, že se jich nakonec sešlo relativně málo. Ti, co dorazili kolem poledne, přicházeli vlastně přímo na řadu. 

Možnost získat 60tisícovou dotaci mají obyvatelé Královéhradeckého kraje do 11. 7., nejdéle ale do vyčerpání připravených dvaceti milionů. Úředníci teď mají na posouzení žádostí tři měsíce, pak dostanou žadatelé informaci, zda byli úspěšní, a do 9 měsíců musí kotle vyměnit. Teprve pak jim peníze přijdou na účet. Většina by to ale chtěla stihnout do začátku nové topné sezony.

Lidé z Královéhradeckého a Ústeckého kraje mohou žádat o kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

Žádosti přijímá i Ústecký kraj. Letos rozděluje 30 milionů korun. První zájemci přicházeli před budovu úřadu už kolem třetí hodiny ranní. Těsně před otevřením bylo čekatelů pět desítek, řekla krajská mluvčí Magdalena Hanáčková. „Během prvního dne byla zaevidována zhruba stovka podaných žádostí,“ uvedla mluvčí s tím, že někteří lidé si formulář zatím jen vyzvedli, případně požádali o radu při jeho vyplňování. Dotace je určena hlavně soukromníkům v malých obcích v odlehlých částech regionu, kde není možnost připojení na plyn. Žádat ale může každý, kdo splní předepsané podmínky.

Výměnu kotlů letos podpoří znovu také Moravskoslezský kraj a nově Plzeňský kraj. Podle ústeckého hejtmana by program mohl pokračovat i v roce 2015. Ústecký kraj začal s podporou výměny starých kotlů na tuhá paliva loni. Tehdy na dotace vyčlenil 20 milionů korun a žádosti začal přijímat 1. srpna. Ačkoli lhůta na jejich podání byla původně do 27. září, už 3. září byla částka vyčerpána. Uspokojeno tehdy bylo 455 žadatelů. Letos končí termín přijímání žádostí 31. července, ovšem zájemci by neměli čekat až na konec této lhůty. Přestože letošní částka je o deset milionů vyšší, nemusí se dostat na každého. 

Program na výměnu starých kotlů za nové běží od roku 2012. Za tu dobu ministerstvo životního prostředí společně s kraji rozdělilo 330 milionů korun a lidé si za ně vyměnili již 6 200 kotlů. Prozatím mohli lidé žádat o peníze jenom v Moravskoslezském a Středočeském kraji, dnes přibyl Ústecký a Královéhradecký. Na konci května by mohli dostat šanci i lidé z kraje Plzeňského. Ministerstvo jedná o dalším přílivu peněz do dotačního programu, a tak není vyloučeno, že budou přibývat další kraje.