Pardubická radnice nechce dát potápěčům slíbenou sochu

Pardubice – Vedení Pardubic chce zvrátit rozhodnutí zastupitelů, kteří prosadili darování sochy Vítězství od Břetislava Bendy potápěčům. Ti chtějí ženský akt uložit do lomu Leštinka jako podvodní atrakci. Proti takovému využití se postavili odborníci i Bendův syn. Vzetí daru zpět již rada zastupitelům jednou navrhla. Protože ale bylo v sále málo lidí, s návrhem neuspěla.

Zamítnutí daru sochy Vítězství potápěčům navrhlo vedení města na úterním jednání zastupitelstva, ale nakonec neuspělo – chyběly dva hlasy. V sále přitom řada zastupitelů chyběla. Právě absencím přičítají primátorčini náměstci neúspěch svého návrhu. „Poslední rok je docházka zastupitelů slabší. Myslím, že by se měli nad docházkou zamyslet,“ podotkl náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Podle Tauberova kolegy Michala Koláčka (SPP) sice socha zůstává darem pro potápěče, ale ti ji ještě nevlastní, protože není podepsána darovací smlouva. Vedení města se proto ještě jednou pokusí situaci zvrátit. „S výsledkem se nikdo z mých kolegů není schopný smířit. Nové hlasování zastupitelů je jediné možné řešení,“ řekl třetí z náměstků František Brendl (Pardubáci).

Socha Vítězství z konce 70. let znázorňuje neoděnou ženu, která drží ratolest a přes paži má dlouhý plášť až na zem. Dílo darovali městu na konci 70. let autor a jeho syn Milan Benda. Socha původně stála na náměstí Čsl. legií, poté před plaveckým areálem. Z obou míst zmizela během rekonstrukce, město nepočítalo s tím, že se vrátí. Zůstala proto v depozitáři, letos o ni požádali o potápěči.

Proti jejímu umístění pod hladinu zatopeného lomu Leštinka však protestovali zástupci Klubu přátel Pardubicka i odborníci, podle kterých si socha zaslouží být na veřejném prostranství. Například podle architekta a zastupitele Milana Košaře jde o kvalitní dílo a Břetislav Benda je uznávaný autor, jehož sochy se prodávají za statisíce korun. Třetí městský obvod nabídl, že sochu Vítězství umístí v centru sídliště Dubina.