S tisíci cyklistů na své půdě nesouhlasil, proto přehradil cyklotrasu

Bradlo (Jihlavsko) – Cyklotrasa z Jihlavy do rakouského Raabsu má novou mezeru v obci Bradlo. Přehradil ji majitel pozemku, přes který vede. Tvrdí, že s ním vyhlášení cyklistické trasy na cestě přes jeho pozemek nikdo neprojednal a teď nemůže kvůli provozu kácet ve svém lese. Svazek obcí, který cyklostezku provozuje, tvrdí, že vedením stezky přes soukromý pozemek neporušil zákon, a cesta, po které cyklisté jezdí, už stojí desítky let.

Spor o cyklostezku: Přehrazení cesty i vyhrůžky (zdroj: ČT24)

Svazek obcí provozujících cyklostezku z Jihlavy do Raabsu nabídl majitelům dlouhodobý pronájem nebo výkup pozemků. Na Rostislava Prokeše se ale neobrátil, ačkoli mezinárodní trasa pro jízdní kola vede i po cestě přes jeho pozemky. „Pan Prokeš řekl, že to neprodá, dopředu to deklaruje,“ podotkla manažerka cyklostezky Zdeňka Švaříčková. Prokeš však upozornil, že byl ochotný se svazkem obcí jednat. „Ať mně to vymění metr za metr, já se milerád odstěhuju,“ uvedl.

Jihlava jako předsednické město svazku se však domnívá, že zákon vytyčením cyklotrasy nikdo neporušil a výkupy ani nebyly nutné. „Historicky je tam cesta desítky, možná stovky let. Vždy tam jezdili cyklisté, vždycky tam chodili chodci, jezdila auta,“ poukázal mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Na silný cyklistický provoz však reagoval majitel pozemků přehrazením cesty. Umístil na ni kládu a značky se zákazem vjezdu. Vadí mu, že denně tudy jezdí i tisíc lidí a kvůli provozu nemůže kácet ve svém lese. Někdo však na přehrazení trasy reagoval shozením značek do potoka, rozřezáním klády a umístěním výhružného vzkazu podepsaného „cyklisti z VB“.

Neúspěch první blokády však majitele pozemku neodradil. Chystá se přehradit silnici znovu, tentokrát kamením a hlínou. Cyklisté, ale také chataři, kteří cestu využívají k příjezdu ke svým objektům, musejí u obce Bradlo počítat s omezením i nadále.