U Hluboké se srazil vlak s autobusem. Pět zraněných

Hluboká nad Vltavou - Na železničním přejezdu u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku se ráno srazil autobus s vlakem. Zranění utrpěli řidič a spolujezdec v autobuse a tři osoby ve vlaku. Při nehodě vznikla škoda 20 milionů korun. Železniční trať České Budějovice - Plzeň byla kvůli havárii v místě střetu až do odpoledne mimo provoz.

Srážka se stala před devátou ranní na železničním přejezdu mezi Hlubokou a Zliví poblíž rybníku Bezdrev. Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala se autobus s vlakem střetly na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací. „ Z dosavadního šetření vyplývá, že řidič autobusu pravděpodobně nerespektoval výstražná zařízení u železničního přejezdu a na přejezd vjel,“ uvedla mluvčí jihočeských policistů Štěpánka Uhlířová.

„Oba muži v autobusu při nárazu utrpěli zranění - pětapadesátiletý řidič středně těžké zranění hlavy a krční páteře a dvaasedmdesátiletý spolujezdec lehčí zranění v oblasti hlavy,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Lékař na místě prý ošetřil ještě několik dalších pasažérů z vlaku, do Budějovic mířilo asi sto cestujících.

Podle policejní mluvčí jel německý autobus pro děti, které jsou v Česku na cyklistickém výletě. Právě vlek na kola byl zcela zničený, vážně poškozena je i zadní část autobusu. Podle fotografií z místa nehody patří dopravní společnosti Heindl z dolnobavorského Osterhofenu.

Lidé cestující vlakem na této trati museli počítat s komplikacemi, České dráhy pro ně připravily náhradní autobusovou dopravu. Provoz na trati byl obnoven po 15:00.