Podívejte se: V Pardubicích mají bronzový poklad z doby železné

Pardubice – Pardubičtí archeologové zkoumají bronzový poklad, který objevil náhodný chodec v utajované lokalitě na Chrudimsku. Šestadvacet zdobených šperků má stáří čítající dva a půl tisíce let a příští rok se stanou součástí stálé expozice Východočeského muzea. Kamera České televize je návštěvníkům ukazuje už nyní.

Exkluzivně: Pardubický poklad z doby železné (zdroj: ČT24)

Série šperků z doby železné představuje historicky největší hromadný nález v pardubickém regionu, přičemž poklad dosahoval mimořádné hodnoty už v době svého vzniku a pravděpodobně patřil vysoce postavenému majiteli. Zejména náramky jsou velmi kvalitně řemeslně zpracované.

„Předběžné nahlédnutí archeologa nám poskytlo informace, že se pravděpodobně jedná o importy z jiných oblastí a že původně nebyly vyráběny domácími řemeslníky,“ uvedl vedoucí archeolog František Kašpárek. „Jsou tmavě zelené barvy, což je typická patina, ale původně byl šperk výrazný a měl zlatavou barvu,“ doplnil archeolog Tomáš Zavoral. Do Čech se šperky dostaly zřejmě z území současného Německa nebo Polska.

Pardubický bronzový poklad
Zdroj: ČT24