Dobrá zpráva pro nezaměstnané z Českolipska. 120 nových míst

Česká Lípa – Sto dvacet nových pracovních míst přinesla do České Lípy továrna americké společnosti Johnson Controls. Provoz zahájila dnes. Na Českolipsku je to už čtvrtý závod skupiny, která dodává součásti pro automobilový průmysl, v novém podniku pracuje už stovka lidí a vedení firmy nevylučuje nárůst dalších pracovních pozic.

Johnson Controls otevřela závod v České Lípě (zdroj: ČT24)

Johnson Controls má v regionu dva závody na výrobu autopotahů v České Lípě a Stráži pod Ralskem a také závod na výrobu baterií pro automobily v České Lípě. Nová továrna bude dodávat plastové nádoby a víka právě pro autobaterie, od závodu je vzdálena zhruba dva kilometry. Je vybavená špičkovou technologií, výroba plastových dílů pro autobaterie je plně automatizovaná včetně kontroly jakosti výlisků.

Jednatel společnosti Josef Windisch uvedl, že další rozšíření podniku bude záležet na zakázkách. „Do budoucna máme zájem o vysokoškolsky vzdělané lidi v technické oblasti,“ uvedla personalistka Jaroslava Novotná.

Pro region dlouhodobě sužovaný vysokou nezaměstnaností jsou nové pracovní příležitosti dobrou zprávou. Podle úřadu práce je na Českolipsku bez práce 6500 lidí a na jedno volné místo připadá bezmála 16 uchazečů. „Pro nás je otevření nového závodu důležité hlavně tím, že přináší nová místa v době, kdy nezaměstnanost je na vysoké úrovni,“ potvrzuje českolipská starostka Hana Moudrá. „Snažíme se s firmou maximálně spolupracovat a umožnit jí třeba i výběr v rámci uchazečů o zaměstnání,“ doplňuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Johnson Controls působí v Česku od roku 1992 a nyní má v tuzemsku deset závodů, například také v Roudnici nad Labem, Žatci nebo Strakonicích. Johnson Controls zaměstnává v ČR přes 6000 lidí. „Polovina z nich pracuje na Českolipsku,“ řekl Johann-Friedrich Dempwolff, ředitel Johnson Control Power Solutions pro Evropu. Mateřský koncern působí ve 150 zemích a zaměstnává na 170 000 lidí. Patří k největším globálním dodavatelům pro automobilový průmysl. Loni dosáhl rekordních tržeb 42,7 miliardy dolarů (860 mld.Kč).