Řemeslníci křísí zchátralé zámky, učí se na nich opravovat památky

Brtnice – Národní památkový ústav učí řemeslníky, jak správně opravovat památky. Ukázky řemesel probíhají pod dohledem odborných lektorů například na zámku v Brtnici. Pilotního projektu se účastní 90 řemeslníků. Na zámku se zdokonalují v devíti oblastech. Projekt s názvem Obnova kulturního dědictví je financovaný z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Brtnice je vzácnou historickou památkou, která je ale kvůli dlouholetým nevyjasněným majetkovým sporům ve velmi špatném stavu. Pro řemeslníky je proto dobrým výukovým prostředím. Na zámku najdou širokou škálu možností, jak se zdokonalit.

Památku přijeli opravovat tesaři, truhláři, kameníci, zedníci nebo pokrývači. Lektoři je školí v práci s tradičními materiály, v používání vápenných omítek nebo tradičních pálených cihel. „Základní podmínka památkového ústavu je co nejméně cementu, protože v době, kdy zámek stavěli, cementy nebyly,“ podotkl lektor zedníků Josef Štefan.

Řemeslníci se učí pracovat bez cementu a s pálenými cihlami (zdroj: ČT24)

Tesaři se například učí původním metodám výměny trámů – nenahrazují je celé, ale pouze jejich poškozené části. Své místo při obnově památek má i šindelová střecha, která při dobré údržbě vydrží i několik staletí.

Pilotní projekt je vypsaný do března 2015 a je už plně obsazený. Zájemci o účast ale mohou zaslat přihlášku – budou zařazeni jako náhradníci a zároveň případní zájemci o kurzy pořádané v roce 2015. Více informací najdete na webových stránkách projektu. Kurz je složen z teoretické části v rozsahu 68 hodin a z praktické části v rozsahu 32 hodin. Vedle Brtnice probíhá praxe i na zámcích v Červené Řečici, Polici a Uherčicích. 

Řemeslníci se učí v Brtnici opravovat památky
Zdroj: ČT24/www.obnovakulturnihodedictvi.cz