Dva roky po požáru lodi dostal rejdař výpověď z kotviště

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Podnikateli Martinu Balíkovi, který provozuje osobní dopravu na Vranovské přehradě, vypovědělo Povodí Moravy nájemní smlouvu na využívání vranovského přístaviště. Balíkovi tak hrozí, že bude muset ukončit provoz na Vranově poznamenaný předloňským požárem první zakoupené lodi. Správa povodí zdůvodnila výpověď špatným technickým stavem jednoho ze zakotvených plavidel, ze kterého unikla nafta. Podle Balíka jde o vyostření konkurenčního boje, naftu prý do vody někdo nalil.

Nafta podle policie a Povodí Moravy vytekla loni na podzim do Vranovské přehrady z výletní lodi Vranov, kterou provozuje Martin Balík. Kromě ní má ještě plavidlo Dyje. Povodí, které muselo nádrž nechat za 50 tisíc korun vyčistit, se nyní rozhodlo kvůli úniku nafty vypovědět Balíkovy lodi z vranovského přístaviště. Vodohospodáři jsou podle své mluvčí Gabriely Tomíškové připraveni dosáhnout vyklizení pozemků soudní cestou, pokud Balík nevyklidí přístaviště do 30. května.

Martin Balík ale výpověď odmítá, tvrdí, že nafta, která nádrž znečistila, nevytekla z jeho lodi. Podle státního podniku unikly pohonné látky z výfukového systému na levoboku lodě Vranov. Balík naopak tvrdí, že jeho plavidlo bylo v pořádku a naftu do vody někdo nalil, aby ho z Vranovské přehrady vystrnadil. „Žádnou technickou závadu na plavidle jsme neměli. Chceme na Vranovské přehradě působit dál. Radíme se o věci s právníky,“ řekl Martin Balík.

Majitel lodi, které hrozí, že nebude mít kde kotvit, tvrdí, že se stal obětí tvrdého konkurenčního boje, a to již podruhé. Připomněl, že před dvěma lety někdo zapálil první loď, kterou na Vranov přivezl. Úmyslné zapálení potvrdilo vyšetřování požáru, žháře však policie nenašla.

Vranovská přehrada patří k nejvýznamnějším turistickým oblastem jižní Moravy. Soukromí lodní přepravci po ní ročně svezou několik desítek tisíc turistů. Lákadlem oblasti je Národní park Podyjí, zámek Vranov nad Dyjí nebo hrad Bítov.