Hořice na Šumavě zachraňují unikátní soustavu sedmi kašen

Hořice na Šumavě – V Hořicích na Šumavě se restaurátoři společně s historiky pustili do unikátní operace. Po desetiletích rozebírají a upravují soustavu místních kamenných kašen, která patří k výjimečným evropským vodním stavbám. Kašny sloužily lidem místo vodovodu jako zásobárna pitné vody i pro hašení požárů. Dal se z nich napustit i blízký rybník. Opravy budou trvat tři roky.

Jednotlivé kašny jsou mezi sebou navzájem propojené a stále jsou funkční. Na některých se ale podepsala nedostatečná údržba z let minulých. „Opravy se vedly v socialistickém duchu a podle toho také některé kašny vypadají. Stále zůstávají funkční, ale na některých místech jimi prosakuje voda,“ podotkl starosta Hořic na Šumavě Martin Madej.

Náklady na obnovu všech sedmi kašen se pohybují kolem tří milionů korun. Půl milionu obec dostane od ministerstva kultury. Kašna, která představuje dominantu soustavy, se nachází u kostela Svaté Kateřiny a zdobí ji socha Jana Nepomuckého.

Původně lidé odebírali vodu z devíti kamenných jímek. Dvě ale po roce 1948 musely ustoupit modernější výstavbě. Historické jádro obce včetně kašen bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Hořické kašny jsou evropský unikát (zdroj: ČT24)