Soud zpřísnil tresty vyděračům, kteří natočili úředníka v erotickém klubu

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci zpřísnil tresty čtyřem mužům, kteří vydírali úředníka městského úřadu v Bílovci na Novojičínsku – ve vězení mají strávit šest a půl až osm let. Obžalovaní tajně natočili Radoslava Bialíka v ostravském erotickém klubu a za vydání záznamu chtěli tři miliony korun. Muž ale místo toho informoval policii.

Vůdcem obžalovaných byl podle soudů Martin Böhm, který před třemi roky natočil Bialíka skrytou kamerou v choulostivé situaci. Úředník relaxoval v erotickém klubu ve vířivé vaně a popisoval okolnosti městských zakázek. Böhm mu pak s komplici vyhrožoval, že když jim nedá za video tři miliony, předají ho bulvárnímu tisku. Více než ostudy se úředník bál gangsterů a šel na policii. Kriminalisté na ně nastražili past. Zatkli je před bankou v Novém Jičíně, kde jim měl úředník předat peníze.

Ostravský krajský soud loni potrestal hlavního obžalovaného sedmiletým vězením. Vrchní soud ale dnes dospěl k závěru, že trest je příliš mírný. Böhmovi i jeho komplicům přidal oproti původnímu verdiktu zhruba rok navíc. Böhm si má odpykat ve vězení osm let, Josef Gombár, Karel Grunza a Robert Joni šest a půl až sedm a půl roku odnětí svobody.

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský vysvětlil, že soud změnil právní kvalifikaci. „Obžalovaní se původně zodpovídali z vydírání v prvním odstavci, nadřízený soud doplnil druhý odstavec, pro který platí přísnější kvalifikace,“ potvrdil Lichnovský. Soud zohlednil to, že obžalovaní způsobili značnou škodu. Jejich oběť utrpěla mimo jiné posttraumatickou stresovou poruchu.

„Nejsem na tom po psychické stránce dobře a k případu se nebudu vyjadřovat,“ řekl České televizi Bialík. Za to, že jeho návštěva erotického klubu nezůstala kvůli vyšetřování utajena, nakonec zaplatil jinak než přímo penězi. Přišel o místo šéfa odboru investic, o kterých se údajně rozpovídal ve vaně veřejného domu.