Dienstbier v Duchcově slíbil zákon, vytkl slabou spolupráci místních

Duchcov (Teplicko) – Spolupráce v sociální oblasti na místní úrovni občas skřípe, přesvědčil se na návštěvě severočeských měst ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Navštívil postupně Duchcov, Krupku a Kadaň. Na mnohých místech v předchozích letech opakovaně probíhaly pouliční demonstrace. Ministr se chtěl osobně přesvědčit, jak fungují opatření pro pomoc sociálně slabým obyvatelům, která města a neziskové organizace před časem zavedly.

V Duchcově loni několik lidí brutálně zaútočilo na ulici na manželský pár. Případ ve městě vyvolal silné protiromské nálady. Ministr Dienstbier se proto zajímal o výsledky programu prevence, který úřad po nepokojích spustil.  Při jednání se starostkou Duchcova zazněl i konkrétní příslib pomoci, a to při řešení nechvalně známých přemrštěných nájmů v ubytovnách sociálně slabých. „To je věc, kterou chystáme řešit velmi rychle novelou zákona o hmotné nouzi,“ uvedl ministr. 

Ve snaze předcházet přestupkům a trestným činům město zřídilo čtyři asistenty prevence kriminality. Bezpečnostní situace v Duchcově se podle starostky Jitky Bártové zlepšila, ale, jak dnes řekla, prý cítí klid před bouří. „Demonstrace nic nevyřeší. Pro začátek by stačilo získat pocit, že všichni máme stejná práva a povinnosti. Připadá mi, že tomu tak vždy není,“ řekla Bártová (Šance pro Duchcov). Podle ministra by fungující integrace měla zlepšit život jak sociálně slabým, tak i většinové společnosti. 

Dienstbier: Je to dlouhý proces, ale přinese prospěch všem (zdroj: ČT24)

Z Duchcova v lednu 2011 odešla vládní Agentura pro sociální začleňování poté, co se město rozhodlo privatizovat domy v lokalitách jižní Duchcov a Viktorina. Radnice tím podle agentury ztratí vliv na složení obyvatelstva a připraví se „o nástroj“, jak pracovat s rodinami, které pravidla dodržují a mohly by svou situaci zlepšit. Starostka dnes však řekla, že obavy agentury se nenaplnily. „Její pracovníci se ale urazili, že jsme jejich návrhy vzali pouze na vědomí, a odešli,“ uvedla. Podle Dienstbiera je třeba celkově vyhodnotit, zda je agentura efektivní nástroj. 

Problémy se sociálním začleňováním se podle něj v Duchcově nedaří příliš řešit. „Bavili jsme se o možnostech, jak ze strany vlády pomoci, jaké by mohly být nástroje,“ řekl ministr. Další konzultace budou podle něj následovat. „Cítila jsem potřebu vysvětlit panu ministrovi svůj pohled na situaci v Duchcově. Myslím, že se mě snažil pochopit,“ uvedla Bártová.