Měď a hliník – od opravované tramvajové trati zmizely kabely za 35 tisíc

Liberec – Z tramvajové trati ve Vratislavicích a Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou někdo ukradl sdělovací a napájecí kabely. Zloděj využil toho, že je na trati dlouhodobá výluka, liberecko-jabloneckému dopravnímu podniku (DPMLJ) způsobil škodu 35 tisíc korun. Podle mluvčí DPMLJ Martiny Poršové není možné dvanáctikilometrový úsek, kde od března kvůli rekonstrukci nejezdí tramvaje, uhlídat.

Kabely ze sloupů tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem ukradl neznámý zloděj v minulém týdnu. „Zmizely ze stožárů mezi zastávkami Vratislavice nad Nisou - výhybna a Liberec Kyselka a dále mezi zastávkami Proseč nad Nisou - škola a Proseč nad Nisou - pošta,“ přiblížila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Mluvčí DPMLJ Martina Poršová zdůraznila, že za provozu se kabely obvykle neztrácejí. V současnosti ale není možné trasu uhlídat. Místy, kde se krádeže staly, totiž již od března nejezdí tramvaje, oprava potrvá až do příštího jara.

Modernizace tramvajové trati z Liberce do Jablonce, která naposled prošla celkovou rekonstrukcí v 70. letech, bude stát 400 milionů korun, současná etapa, která se týká úseku mezi libereckou Novou Rudou a otočkou ve Vratislavicích a kilometrového úseku od zastávky Měnírna k Brandlu v Jablonci, přijde na 286 milionů.