Ivančické slavnosti se bez slovenského chřestu neobejdou

Ivančice - Ke kulatým 20. narozeninám si ivančické Slavnosti chřestu nadělí novou chřestovnu. Po 45leté pauze se v rodišti Alfonse Muchy začne opět pěstovat legendární špargl, který město proslavil i na vídeňském císařském dvoře. Dostat se do Ivančic na slavnosti bude ale trochu bojovka, letošní rok se nese ve znamení uzavírek a dopravních objížděk.

Už dvacet let pořádají Ivančičtí Slavnosti chřestu. Poslední pěstírna tu ale skončila v 70. letech. Teď chtějí místní ostatním ukázat, jak se tu dříve špargl pěstoval. „Zaměřovat se budeme v podstatě pouze na zelený chřest, kterého je nedostatek a jeho pěstování není tak náročné na techniku. Bílý budeme pěstovat jen okrajově postaru pod hliněnými poklopy. Půjde hlavně o ukázku, jak zde pěstování kdysi vypadalo,“ vysvětlil duchovní otec chřestovny Aleš Tureček.

Ukázková zahrada má vyrůst u Stříbrského mlýna, prvními výpěstky by se mohla pochlubit do pěti let. „Příští rok bychom chtěli vysázet asi 10 tisíc sazeniček chřestu, které přivezeme z Anglie. První sklizeň bude sice už 2016, ale pořádně začne chřestovna plodit až v roce 2018,“ odhadl Tureček.

Do té doby musí pořadatelé dovážet chřest ze Slovenska, letos opět čtyři tuny. „Jedině ve Veľkých Levárech dokážou vyhovět naší obrovské objednávce. Už za pár let bychom se na slavnostech ale mohli dočkat znovu i ivančického chřestu,“ doufá Tureček. Při prvním ročníku objednali pořadatelé jen 200 kilo chřestu a báli se, aby se vůbec prodal. Dnes jej objednávají přes 4 tuny a bojí se, aby jim stačil.

Slavnosti startují v pátek odpoledne, kdy je vstup zdarma. Poslední den oslav, neděle 25. května, chtějí organizátoři věnovat odkazu první republiky. Zatímco loni na oslavy symbolicky dorazila postava císařovny Sissi, letos to bude prezident Masaryk, který do města ve skutečnosti dorazil v roce 1928. Kromě jazzové a swingové hudby se návštěvníci mohou těšit na jízdu velocipedistů nebo módní přehlídku dobové módy.

Pěstování chřestu popisuje Vít Karas (zdroj: ČT24)

Přestože festival láká každý rok stovky zájemců, dostat se letos až na ivančické náměstí může být pro hosty trochu problém. Přímo v Ivančicích platí až do neděle částečná uzavírka ulice Na Brněnce, která do města přivádí auta z Neslovic. Také v této obci plánují silničáři dopravní omezení. Pokud na slavnosti míří Brňané, nestačí jen sjet z dálničního přivaděče do Tetčic, také tady cestu zablokovali dělníci. Objízdná trasa vede přes Rosice, Zastávku a Zbýšov.

Náročné dopravní spojení snad vykompenzuje gastronomické chřestové menu v podání osmi restaurací. Do Ivančic zavítá i michelinský kuchař Roman Paulus.

První chřestovna v Ivančicích vznikla už v 19. století. Mezi nejslavnější pěstitele tehdejší doby patřil starosta, lékárník a ivančický měšťan Anton Worell. Ivančický chřest byl velmi populární na Zelném trhu v Brně i na císařském dvoře ve Vídni.

Letošní teplé počasí navíc chřest ze země vyhnalo předčasně. Sklízet se začalo o měsíc dříve než v předchozím v roce – už v půlce dubna. „Pěstovat chřest je zábava. Není to běžná zelenina. Chřest má jako prst silné kořeny, které sahají do hloubky i metr a půl. Do kořenů se ukládají živiny a další rok z nich sklízíte úrodu,“ popsal náročnou péči o chřest Vít Karas.

Pěstitelé odhadují, že 30 procent českého chřestu skončí na kuchyňských stolech v zahraničí. Vyváží se například do Japonska nebo Spojených arabských emirátů. V minulosti naopak většina tuzemské produkce směřovala na vývoz, s rostoucím zájmem Čechů o tuto znovuobjevenou zeleninu ale české výpěstky zůstávají na našem trhu.

Chřestem ku zdraví

Chřest pomáhá při onemocnění ledvin a močového měchýře, při poruchách funkce jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, když pomáhá ulevit od bolesti zad. Coby bohatý na vlákninu je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu.

Je prokázáno, že při časté konzumaci chřest účinkuje též jako afrodisiakum. Látkové složení chřestu je z nutričního hlediska velmi příznivé. Charakterizuje ho velký obsah vody, bílkovin a vlákniny, ale minimum sacharidů a lipidů. Má relativně velký obsah esenciálních aminokyselin. Významně jsou v něm zastoupeny vitamíny A, B1, B2, C, E, niacin a kyselina listová. Z minerálních látek jsou v chřestu nejvíc zastoupeny draslík, fosfor, síra, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a selen.