Spor o Šumavu graduje: 21 obcí hromadně zažaluje ministerstvo

Vimperk – 21 šumavských obcí hromadně zažaluje ministerstvo životního prostředí kvůli novému plánu péče o národní park. Současně spolu s Plzeňským a Jihočeským krajem volají po samostatném zákonu o Šumavě. Podle starostů nový plán nestanovil jasná pravidla v péči o park ani regionu nepřinesl stabilitu. U kulatého stolu v jižních Čechách se shodli, že proti sobě naopak znovu postavil ekology, podnikatele i politiky. Více informací k Plánu péče o Národní park Šumava najdete zde.

Plán péče upravuje život na Šumavě na příští tři roky. Stanovil rozlohu bezzásahových ploch na 23 procent, určil typy lesů i způsob boje s kůrovcem. Podle ministerstva otevírá i mnoho dalších možností pro rozvoj parku. „Už například v podobě znovuotevření dlouhodobě uzavřených cest,“ uvedla mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Dokument hájí také ředitel národního parku Pavel Hubený: „Rozhodně nedecimuje Šumavu, v podstatě pokračuje v tom, co už původní vedení začalo.“ Ministerští úředníci k plánu posbírali 157 připomínek, nezohlednili jen asi čtvrtinu z nich.

Šumavské obce vyrazily do boje proti plánům ministerstva (zdroj: ČT24)

Hnutí DUHA ale vadí, že plán zmenšuje oblast ponechanou přírodě. Bouří se i obce a kraje. „Plán mění základní strategii Šumavy, mění směřování Šumavy, zesložiťuje podmínky pro život lidí, kteří na Šumavě žijí a podnikají,“ řekl České televizi starosta Modravy a předseda Svazu šumavských obcí Antonín Schubert (nez.). Žalobu na ministerstvo už schválilo 21 představitelů obcí, teď ji budou projednávat jednotlivá zastupitelstva.

Jihočeský kraj se k žalobě nepřipojí, hejtman Jiří Zimola (ČSSD) ale také trvá na tom, že plán je špatný a Šumavě stabilitu nepřinese: „Situaci může vyřešit až zákon o Národním parku Šumava.“ Speciální zákon o Šumavě z pera senátorů prošel nedávno v horní komoře prvním čtením. Ten ale kritizuje zase ředitel parku Hubený, podle kterého předloha obsahuje cílené zastavění parku, zejména pro rekreaci a sport. Upozornil také, že by zákon odstátnil i půdu na území parku, usnadnil těžbu dřeva a hospodaření jako v komerčních lesích.