Malé obce řeší, co s kinem. Diváků je málo a peněz také

Praha – Modernizovat kina, nebo raději zavřít? To je problém mnoha měst a obcí. Na Vysočině si už 13 radnic zvolilo druhou možnost a sál raději zrušilo. Stejný počet měst se ale rozhodl jít opačnou cestou a do kin investoval. Dva miliony korun plánují letos utratit třeba v Lukách nad Jihlavou a v Novém Městě na Moravě.

Kino k Přibyslavi patří už padesát let. Do konce roku 2012 tam využívali staré promítací stroje s 35milimetrovým pásem, který se už nevyrábí. Město chce nyní sál modernizovat, nemá ovšem dostatek peněz. Zkusí to proto levněji a po svém.

Takové rozhodnutí znamená jediné – diváci se v místním kině nedočkají žádné premiéry. „Podíl dotace na digitalizaci byl 300 000 ze dvou milionů, to se nám zdálo neostatečné,“ vysvětlil místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád.

To v Brtnici se opona místního kina naposledy zatáhla před sedmi lety – podle starosty Stanislava Jirků musela radnice dotovat kino částkou 300 000 korun ročně. Budovu tam ale dál využívají místní spolky. Podobně jako v Přibyslavi, kde do multifunkčního sálu častěji zavítají divadelní ochotníci než příznivci filmů.

Malé obce řeší, co s kinem. Diváků je málo a peněz také (zdroj: ČT24)

Na Vysočině je v současné době třináct modernizovaných kinosálů, nejvíc jich má Jihlavsko. Menší města a obce se naopak kin zbavují, nejčastěji kvůli finanční náročnosti a malému zájmu diváků.

Podobné problémy řeší stovky měst v zemi. Podle Petra Vítka, předsedy Rady Státního fondu kinematografie, jsou v Česku modernizovány asi dvě třetiny všech kamenných kin. Proč se nedaří digitalizovat jich víc? „Určitě je to penězi. Teď máme před sebou digitalizaci kin v malých městech a vesnicích a to je velký problém. Oni totiž nepotřebují jen digitalizovat, ale modernizovat celé kino, což stojí hodně peněz,“ uvedl Vítek. Příspěvek od státu nyní činí již zmíněných 300 000 korun a, jak dodal Vítek, jeho zvýšení se v dohledné době neplánuje.