Dědic mne neovlivňoval, odmítla rezignovat náměstkyně Piperková

Ostrava - Náměstkyně ostravského primátora a radní Simona Piperková z ČSSD zůstává na svém postu. Klub zastupitelů ji včera vyzval, aby kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Martinem Dědicem do čtyřiadvaceti hodin odstoupila. To ale Piperková odmítla. „Nevykonala jsem nic protiprávního, neovlivňovala jsem veřejné zakázky, nezískala jsem žádný osobní prospěch nebo výhodu.“ Ke stejnému kroku vyzvali zastupitelé za ČSSD i dalšího radního Lumíra Palyzu, který má být jejich lídrem v komunálních volbách a příštím primátorem. Ten si nic nerozmýšlel a rovnou rezignovat odmítl. „Nehodlám odstupovat kvůli telefonátům,“ řekl.

Piperková, která řídí resorty kultury a zdravotnictví, se hájí také tím, že v době, kdy s lobbistou jednala, nebyl obviněný. Nebyl podle ní ani důvod předpokládat, že se tak stane. Náměstkyně prohlašuje, že Dědic neměl na její rozhodování žádný vliv. „Pokud se týká jeho údajného vlivu na vedení městských organizací, tento jsem mu já nezajistila ani nezprostředkovala,“ uvedla ve svém prohlášení. Zůraznila, že v údajném korupčním případu vystupuje pouze jako svědek.

Palyza i Piperková, která má být ostravskou trojkou v komunálních volbách, slyšeli v poslední době výzvy k odstoupení několikrát. Poprvé od primátora Petra Kajnara, bývalého stranického kolegy, kterého vyloučili.

Protikorupční policie obvinila Martina Dědice, že prostřednictvím ostravských politiků ovlivňoval veřejné zakázky a bral mnohamilionové úplatky od firem, které zvýhodňoval. Prověřuje více než deset zakázek. Šlo mimo jiné o přestavbu pavilonů za 52 milionů a nákup zdravotnického materiálu za 88 milionů v městského nemocnici nebo o zakázky dopravního podniku. Policie má podezření, že z rekonstrukce tramvají dostala Dědicova firma přes 20 milionů. Vedle Dědice policie stíhá dalších sedm lidí, většinou z jeho firem, do kterých přicházely miliony za činnosti, které údajně neposkytovaly. Například za zajištění zakázky na nákup zdravotnického materiálu získala podle policie Dědicova firma 7 milionů. Ve vazbě je pouze Dědic, za přijetí úplatku, legalizaci výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky mu hrozí až 12 let vězení.

Podezření, že těmi politiky, na které měl mít stíhaný muž vliv, jsou sociální demokraté Piperková, Palyza nebo moravskoslezský hejtman Miroslav Novák, padlo poté, co týdeník Euro zveřejnil závěry policejních odposlechů. Ty poukazují na četnost telefonních kontaktů nebo textových zpráv, které si s ním vyměnili v letech 2012 až 2013. Podle Eura, které odkazuje na kompletní text obvinění, šlo u Piperkové o 1 431 kontaktů za necelý rok, u Palyzy 492 za rok. V případě hejtmana Nováka policie zaznamenala 5 077 hovorů nebo zpráv jen od května 2012 do září 2013.

Lumír Palyza (vpravo) bude lídrem ČSSD v Ostravě. S hejtmanem Miroslavem Novákem ho kromě důvěry strany spojují mimořádně časté kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Piperková s ním podle vyšetřovatelů řešila i odvolání ředitele kulturního domu Poklad nebo přerozdělování peněz z hracích automatů. Dědic měl blízko i k dalším politikům, kteří vzešli z ostravské ČSSD, k europoslanci Vojtěchu Mynářovi nebo k senátorovi Petru Guzianovi, kterému dělal v minulosti asistenta.

Stovky telefonních kontaktů lobbisty policie zaznamenala s řediteli dopravního podniku a nemocnice. Tomáš Nykel je zatím jediný, který kvůli tomu přišel o funkci. Radní v čele s Kajnarem ho minulý týden odvolali z postu šéfa nemocnice. Doporučili to zastupitelstvu i v případě šéfa dopravního podniku Romana Kadlučky. Ten ale svou pozici uhájil.