Hradec Králové vyloučil vítězný návrh mostu kvůli podjatosti statika

Hradec Králové - Hradec Králové nakonec nepostaví nový most přes Labe podle vítězného návrhu. Radní totiž tým architekta Libora Kábrta ze soutěže vyloučili. Vše kvůli tomu, že v komisi hodnotitelů byl i statik, který právě s Kábrtem v minulosti spolupracoval. A nikomu o tom neřekl.

Hradec Králové nakonec nepostaví nový most podle vítězného návrhu (zdroj: ČT24)

Most přes Labe v Jaroměři pobořila loňská velká voda. Město vybralo z 53 návrhů nový projekt. Soutěžil i tým architekta Kábrta se statikem Lukášem Vráblíkem. „Pan docent Vráblík byl spoluautorem soutěžního návrhu číslo 46,“ uvedla Jana Izáková z Městského úřadu v Jaroměři.

Později soutěžil tým architekta Kábrta v Hradci Králové s návrhem lávky přes Labe nápadně podobným tomu jaroměřskému. A vyhrál. Docent Vráblík už nebyl členem jeho týmu jako v Jaroměři, ale návrhy boduje jako odborný poradce. Vysoké hodnocení za statiku přidělil právě vítězné Kábrtově studii. „Podepsal prohlášení člena soutěžní poroty s tím, že splňuje podmínky nepodjatosti v této věci, to znamená, že není členem jiného týmu,“ upozornil architekt Petr Brůna.

Svoji účast v soutěži v Jaroměři a předchozí spolupráci s Kábrtovým týmem ale statik neoznámil. Hradečtí radní se proto rozhodli k radikálnímu řezu - vítěze rada vyloučila. Statik Vráblík ale odmítá kritiku, že by byl ve střetu zájmu. A vyloučený vítěz popřel, že by mu statik Vráblík v Hradci pomohl ať autorsky či jako hodnotitel. „Vůbec to není střet zájmu, protože není můj spolupracovník. Samozřejmě, že ho budu bránit, protože je to nespravedlivé,“ zdůraznil Libor Kábrt. Radní čekají, jak spor dopadne. Druhého vítěze zatím nevybrali.