Nemocnici v Novém Městě čeká vyšetřování kvůli úmrtí seniorky

Nové Město na Moravě - Nemocnice v Novém Městě na Moravě fatálně zanedbala péči - k takovému závěru došel na základě posudků Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou při rozplétání dopravní nehody, po níž v novoměstské nemocnici zemřela dvaaosmdesátiletá žena. Zdravotní zařízení teď proto podle všeho čeká vyšetřování.

Jednoznačné zanedbání lékařské péče - tak soudkyně Blanka Jeňková na základě znaleckých posudků ohodnotila práci novoměstských lékařů při záchraně života ženy, kterou srazil couvající autobus.

„Nebyly zjištěny a popsány alarmující oboustranné sériové zlomeniny žeber. Nebyly provedeny další zobrazovací metody – ultrazvuk, popřípadě CT - a nebyly tak zjištěny další úrazové změny v oblasti pánve a páteře,“ řekla při vynášení rozsudku soudkyně. Diagnostiku a postup lékařů označila jako „non lege artis“, tedy neodpovídající poznatkům současné medicíny.

Státní zástupce už na základě předložených znaleckých posudků překvalifikoval čin řidiče autobusu z usmrcení na ublížení na zdraví a teď se naopak hodlá zabývat postupem nemocnice. „Skutečnosti, které u hlavního líčení vyšly najevo, budou předmětem dalšího vyšetřování,“ vysvětlil státní zástupce Martin Černý.

Nemocnice ale chybu odmítá. „Ten případ jsme u nás důkladně prošetřovali a jsme toho názoru, že lékaři nepochybili a že postupovali správně,“ reagoval její mluvčí Roman Kratochvíl.

Pokud ale vyšetřování chybu prokáže, bude nejspíš nemocnice čelit žalobě o náhradu škody. Novoměstská nemocnice ročně řeší zhruba pět stížnosti na zanedbání lékařské péče. Na odškodném pak vyplatí asi jeden a půl milionu korun.

Rekordní odškodné na Vysočině: 3,2 milionu korun za záměnu dětí

 Nemocnice v regionu ročně řeší stovky stížností. Třeba na Fakultní nemocnici Brno jich bylo za poslední čtyři roky podáno 65 – to je ještě o pět více, než kolika čelily za stejné období všechny nemocnice na Vysočině dohromady.

Mezi nejznámější případy, ve kterých bylo vyplaceno odškodné, je kauza Petra Zelenky, takzvaného „heparinového vraha“. Podle soudu preparátem zavraždil v havlíčkobrodské nemocnici nejméně sedm lidí a dalších deset se zabít pokusil. Podle soudu se ale nemocnice neprovinila, odškodné ve výši 1 milion a 240 tisíc zaplatil ze svého Kraj Vysočina.

Za záměnu novorozeňat v roce 2007 vyplatila třebíčská nemocnice odškodné 3,2 milionů korun. Na omyl se přišlo až po roce. Mimosoudním vyrovnáním skončil po třech letech soud s kyjovskou nemocnicí. Její personál zapomněl v pacientce při operaci roušku. Částky ale neplatí nemocnice ze svého, proti podobným případům jsou totiž pojištěny.