Mimoňský hřebčín se dočkal nového majitele. Obnoví zašlou slávu dostihů?

Praha - Známý hřebčín se závodištěm společnosti Pulec Holding v Mimoni na Českolipsku má nového majitele. V opakované dražbě ho získal klient za vyvolávací cenu 8,15 milionu korun. Podle Michala Skuhry z realitní společnosti Naxos jde o osobu, která chce hřebčín spravovat a dát ho do pořádku. Do zaplacení celkové částky, na což má lhůtu 45 dnů, si nepřeje vystupovat na veřejnosti.

„Areál vydražil majitel, který jej chce využívat k ustájení koní, především lipicánů, a k zemědělské činnosti,“ sdělil makléř realitní společnosti Naxos, a. s., Michal Skuhra. Nový majitel už má ve stájích a na pastvinách své koně.

Město Mimoň si oddychlo, prodej hřebčína se táhl téměř dva roky. Areál se poprvé dražil loni v dubnu za 13 milionů korun, žádný zájemce se tehdy ale nenašel. „Hrozilo také, že by to koupili spekulanti a postupně to rozprodali,“ uvedl starosta Mimoně František Kaiser (Nez.).

Mimoňský hřebčín proslavil úspěšný chov dostihových koní, ještě v létě 2011 se tady závodilo. „Bývalo tam třeba 5, 10 tisíc lidí na dostizích, byl to takový svátek,“ vzpomíná Milan Koráb, který s plnokrevníky ze své liberecké jízdárny jezdil do Mimoně pravidelně závodit. Město už s novým majitelem jedná o případném obnovení tradice.

Areál hřebčína o rozloze zhruba 29 hektarů leží na jihozápadním okraji Mimoně. Kromě stájí k němu patří závodiště, tréninkové zázemí i rozsáhlé výběhy a pastviny. Většina nemovitostí byla postavena počátkem 80. let v době největších úspěchů hřebčína. Jejich stav dnes ale není dobrý, nutně potřebují opravy.

Vrátí se s novým majitelem do Mimoně dostihy? (zdroj: ČT24)