Nejen eurovolby, ale i referenda trpěla nízkou účastí

Hrobčice (Teplicko) – Referendum v Hrobčicích na Teplicku o koupi bývalého uprchlického tábora je neplatné. K urnám totiž přišla necelá čtvrtina voličů a k tomu, aby platilo, byla zapotřebí víc než 35procentní účast. Radnice měla za areál v Červeném Újezdu dát 15 milionů - koupí chtěla zabránit vzniku ghetta. Problém s účastí měli i ve Vodňanech, Velké Bystřici a ve Velké Chuchli. Naopak referendum ve Velenově na Blanensku je platné, občané souhlasili s vybudováním 65metrové rozhledny. A občané rozhodli i v Šebetově na Blanensku.

K tomu, aby referendum platilo, musí k urnám přijít více než 35 procent registrovaných voličů. Rozhodnutí přijaté v referendu je závazné, když pro něj hlasuje většina hlasujících a nejméně 25 procent všech oprávněných voličů, tedy i těch, kteří nevolili. 

Referendum o koupi Domova na kopci je neplatné. "Souhlasím, aby obec Hrobčice koupila areál bývalého uprchlického tábora Červený Újezd za maximální kupní cenu 15 milionů korun.„ Tak zněl text na hlasovacích lístcích. Z 828 oprávněných voličů přišlo k urnám 199. Neplatných hlasů bylo 9. “153 lidí řeklo ano, 37 ne. Výsledek je dobrý, ale čekala jsem lepší,„ doplnila starostka Jana Syslová s tím, že odkoupení areálu podporují především lidé z osad, které s areálem sousedí. “Tam se účast pohybovala kolem 60 procent," vysvětlila Syslová. 

Bez ohledu na výsledek referenda se koupí areálu bude zabývat mimořádné zastupitelstvo Bíliny. Část zastupitelů chce, aby areál koupilo město a následně ho nechalo zbourat. Bílinská TOP 09, která svolání zastupitelstva iniciovala, chce o finanční podporu požádat centrální úřady. Na pomoc Bíliny Hrobčice spoléhají. „Na bílinské zastupitelstvo pojedu. Naši zastupitelé se areálem budou znovu zabývat na konci června,“ dodala Syslová. To, jestli majitelé areál vůbec prodají, není přitom jasné. Jednatel Domova na kopci má nabídku od soukromé firmy, která by si areál chtěla pronajmout k sociálnímu bydlení, a zájem projevilo i jedno velké město. 

Podle vedoucího oddělení Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Michala Tétauera koupila majitelka od ministerstva areál za osm milionů korun, obcím ho teď nabízí za 15 milionů korun. „Cítím v tom neférový nátlak. Buď obec areál koupí za dvojnásobek kupní ceny, nebo z něj provozovatel udělá ghetto,“ řekl. 

V areálu žije stovka lidí. Jednatelé domova dostali za poskytování sociálních služeb bez registrace pokutu 250 tisíc korun, správní řízení s ním vede několik úřadů. V posledních měsících se do areálu nastěhovalo několik sociálně slabých rodin. 

V Hrobčicích se rozhodovalo o koupi Domu na kopci (zdroj: ČT24)

Ve Velenově na Blanensku zase lidé v referendu rozhodli, že nad obcí vyroste 65 metrů vysoká rozhledna. Pro hlasovalo šedesát procent obyvatel. Volební účast byla v ani ne dvousethlavé obci rekordně vysoká – 88 procent. Do urny svůj hlas vhodilo 148 lidí, což bylo o třicet více než hlasů do Evropského parlamentu. Kdy rozhledna vznikne, zatím není jasné. „Původně jsme chtěli rozhlednu postavit ještě do komunálních voleb. Bohužel už teď víme, že to nestihneme, proto to pravděpodobně necháme až na nové zastupitelstvo,“ poznamenal starosta obce Jan Havelka (nez.). Definitivní rozhodnutí padne na nejbližším zastupitelstvu.

Recyklační linka na prošlé potraviny v Šebetově nebude. Jasné ne ji totiž řekli obyvatelé Šebetova na Blanensku. Hlasování se zúčastnila bezmála polovina oprávněných voličů, proti bylo 60 procent z nich. Starosta Šebetova Zdeněk Čížek (nez.) na dotaz ČT uvedl, že výsledky referenda budou pro zastupitele závazné. „O výstavbě recyklační linky s firmou dále nebudeme vyjednávat,“ řekl. Linka měla vyrábět bioplyn, elektřinu a také odpadní teplo. Měla stát na obecních pozemcích, kde bývaly vepříny, v současnosti jsou však nevyužívané. V Šebetově nyní finišují pozemkové úpravy, pozemky tedy bude možné prodávat. 

Referendum ve Vodňanech závazné není. A to přesto, že většina občanů v referendu odmítla stavbu dřevozpracujícího závodu rakouské společnosti Holzindustrie Schweighofer. Referenda se totiž zúčastnilo méně než 35 procent oprávněných voličů. Většina hlasujících však stavbu odmítla a zastupitelé, kteří o investici za bezmála čtyři miliardy korun budou rozhodovat 23. června, by se jejich názorem měli řídit, řekl starosta Viktor Blaščák (Vodňany pro změnu). Referenda se podle Blaščáka zúčastnilo 1 765 lidí, což představuje 32,8 procenta z oprávněných voličů. „Chybělo 118 hlasujících, aby referendum bylo podle zákona platné a závazné,“ uvedl starosta. 

Závod by měl podle představ rakouské společnosti vyrůst nedaleko od města. V první fázi by v něm vzniklo přibližně 500 nových pracovních míst. Nezaměstnanost přímo ve Vodňanech dosahuje podle starosty 8,6 procenta, ve městě je registrováno 425 uchazečů o zaměstnání. Vodňany mají přibližně 7 000 obyvatel. 

Nedostatečná volební účast byla i ve Velké Bystřici, kde se rozhodovalo o osudu dvou mateřských škol. Referendum tak není platné. A podobně dopadlo i referendum o tunelu pod železnicí ve Velké Chuchli. Ani tam nehlasovalo dost lidí, aby mohlo platit.

Referendum o hazardu v Praze 7 je neplatné, místo minimálně potřebných 35 procent voličů jich přišlo o omezení nebo zákazu heren hlasovat jen 25,2 procenta. Předpokládá se ale, že radnice a zastupitelé budou s údaji z referenda i tak „dál pracovat“, například analyzovat, jak hlasovali lidé v jednotlivých okrscích. Lidé odpovídali na dvě otázky. První směřovala k omezení počtu heren ze současných 26 na nejvíce 20, druhá k plošnému zákazu hazardu.

Vydáno pod