Sbírky na střechu kostela a skautskou mohylu jsou nejlepšími sbírkami loňska

Buchlovice, Malenovice – Sbírka na střechu kostela sv. Michala v Buchlovicích vynesla na 850 tisíc korun. I díky tomu si dnes její organizátoři odnesou ocenění pro nejúspěšnější veřejnou sbírku roku 2013. Institut pro památky a kulturu dnes ocení i skupinu organizátorů, kteří se snaží zachránit skautskou mohylu Ivančena v Beskydech. Na její obnovu už vybrali přes 110 tisíc korun.

„Úspěšná sbírka by měla být originální, mít nějaký příběh, který upoutá, a měla by být i transparentní a uvěřitelná,“ myslí si ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák. Všechny tyto parametry splňuje sbírka na obnovu skautské mohyly Ivančena v Beskydech, která zvítězila hned ve dvou kategoriích – propagace a cena veřejnosti.

Historie mohyly na Ivančeně se začala psát 6. října 1946, kdy skauti z Moravské Ostravy vztyčili na úpatí Lysé hory jednoduchý kříž. Pomníček vytvořili na památku svých skautských přátel, kteří byli za účast v protinacistickém odboji na konci války popraveni gestapem. Kolem kříže se postupně začaly vršit kameny, vznikající mohyla se v průběhu času stala symbolem nezdolnosti za komunismu zakázaného Junáka. Protože nebylo v silách veřejné bezpečnosti dlouhodobě kontrolovat všechny návštěvníky Beskyd a vyhazovat jim z batohů kameny, mohyla rostla. Dnes zabírá asi 40 metrů čtverečních a 195 metrů krychlových a sahá do výšky 4 metrů. V novém kabátě by se měla po rekonstrukci objevit v roce 2016, tedy 70 let od svého vzniku.

Zdroj: ivancena.cz

„Porotě se zamlouval jednotný vizuální styl. Sbírka má vlastní webové stránky, nápadité propagační výrobky, pojetí prezentace působí vyváženě a jednotě,“ vysvětlil Kozák, proč porota udělila skautské sbírce cenu za propagaci. Na konto sbírky tak díky ceně přiteče dalších 30 tisíc korun.

Co do vybraných financí si titul nejúspěšnější sbírky roku odnesou farníci z Buchlovic. Za dva roky se jim podařilo na opravu střechy tamního kostela vybrat 848 tisíc korun. „Zapojily se i okolní obce, ale největší část byla na místních. Snažili jsme se pro ně na oplátku připravit něco zajímavého - například speciální prohlídky kostela nebo burzu nářadí, které nám věnoval jeden místní podnikatel,“ popsala spoluorganizátorka veřejné sbírky Petra Kropáčová. Důležité podle ní bylo přesvědčit lidi, že má smysl se o kostel zajímat. „Místní chrám není jen záležitost pro věřící, ale je to i velká dominanta Buchlovic,“ dodala Kropáčová.

Buchlovický kostel sv. Martina byl vystavěn v letech 1640 až 1643, na počátku 20. století byl ještě rozšířen. Střecha byla v posledních letech v havarijním stavu. „Už hrozilo, že kdyby třeba napadlo víc sněhu, mohla by se střecha zřítit. Šindelová krytina se drobila jako perník, střechou zatékalo. Krovy jsou 380 let staré,“ popsal stav památky spoluorganizátor Jiří Raštica.

Sbírka na opravu kostela v Buchlovicích vybrala nejvíc peněz (zdroj: ČT24)