Liberec se nakonec vyhne pokutě 400 milionů za šampionát

Liberec – Generální finanční ředitelství vyhovělo dovolání Liberce a rozhodlo, že město nemusí platit 400milionovou pokutu za chyby v přípravách na mistrovství světa v klasickém lyžování před pěti lety. Pokuta by pro již tak dost zadlužené město byla likvidační.

Liberec se vyhne pokutě 400 milionů za šampionát (zdroj: ČT24)

Sankce se týkala výstavby 254 bytů, ve kterých v době konání šampionátu v roce 2009 bydlely sportovní výpravy. Kontroloři městu vytýkali celou řadu chyb, Liberec je však považoval za marginální – jednalo se například o délku kanalizace, která byla oproti projektu o 200 metrů kratší.

Liberec své dovolání zdůvodnil tím, že zjištěná pochybení nezasahují do smyslu a účelu dotace. Objekty totiž stojí a slouží jako domy s pečovatelskou službou, což místní politici považují za to nejdůležitější.

Město se svým dovoláním uspělo až napotřetí – úřad snížil pokutu na necelou setinu původní částky, místo 400 milionů tak Liberec zaplatí „jen“ o něco víc než tři miliony. Původní výše by pro město byla likvidační, městskou kasu už nyní tíží více než třímiliardový dluh.

„Čtyři sta milionů korun je vzhledem k rozpočtu naprosto nezaplatitelná částka. Jen provoz celé městské policie stojí ročně asi padesát milionů,“ přiblížil náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Podle české pobočky mezinárodní organizace Transparency International je Liberec dokonce nejzadluženějším městem v Česku.