Liberecký dopravní podnik má vrátit dotaci na opravu trati do Jablonce

Liberec – Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou musí vrátit dotaci 190 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod. Důvodem je rozdělení zakázky na rekonstrukci tramvajové trati z Liberce do Jablonce. Dopravní podnik chystá odvolání a v případě nutnosti je připraven jít k soudu.

Dopravní podnik ve svém prohlášení odmítl porušení zákona o veřejných zakázkách. „Postup schválila Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod a posoudil ho i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže coby nejvyšší autorita v oblasti veřejných zakázek pro Českou republiku,“ uvedl.

Nynější závěry regionální rady se podle vedení podniku neopírají o žádné věcné a kvalifikované argumenty. „DPMLJ proto podá v zákonné lhůtě proti platebním výměrům odvolání. Je rovněž připraven případně podat proti konečným rozhodnutím správní žalobu,“ konstatovala firma.

Kontrola se zabývala modernizací trati Fügnerova – Mlýnská – Klicperova a navazujícího úseku Klicperova – U Lomu. Na první část dostal podnik dotaci přes 80 milionů, na druhou zhruba 110 milionů korun. První část zakázky už v minulosti prověřoval i antimonopolní úřad, žádné pochybení však nenašel.

Pomoct by zřejmě musely radnice

Pro dopravní podnik, který hospodaří s obratem kolem půl miliardy korun, může být vrácení dotace likvidační. Pomoci by zřejmě museli vlastníci, kterými jsou města Liberec a Jablonec nad Nisou. Podle jabloneckého primátora Petra Beitla (ODS) jsou zatím jakékoli závěry předčasné. „Vyčkejme rozhodnutí odpovědných orgánů, eventuálně na výsledky odvolacích řízení,“ vyzval.

Liberec
Zdroj: ČT24/Facebook města Liberec

Náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům) k tomu doplnil: „Jako v obdobných kauzách především věříme v úspěch žádosti o prominutí – vytýkaná věc byla jinými orgány státu shledána bezproblémovou. Pokud by k vrácení došlo, jistě by akcionáři reagovat museli, přece se kvůli nestejnému výkladu státu nezastaví MHD. Jak konkrétně, to záleží na výši a načasování vratky.“

Trať z Liberce do Jablonce se rekonstruuje od roku 2008, doposud se za stavbu utratilo přes 400 milionů korun. V rámci modernizace byla až k Nové Rudě vybudována druhá kolej, která umožnila zrychlit dopravu a zvýšit bezpečnost, protože se tramvaje nemusejí křižovat. Letos na jaře začala další etapa za 286 milionů korun, při níž se modernizace dočká asi tříkilometrový úsek ve Vratislavicích a kilometr trati u Jablonce.