Povodně na Plzeňsku, přívaly vody v Jeseníkách

Rokycany – Klabava v Nové Huti, dále pak Úslava v plzeňské čtvrti Koterov i Černý potok v Jeseníkách - všude tam vyhlásili vodohopodáři třetí stupeň povodňové aktivity. Na první stupeň pak odpoledne vystoupala Berounka u Liblína. Řeky v Plzeňském kraji zvedly silné deště v noci na středu, řadu sklepů přitom nevytopily vylitá koryta, ale spíše spláchnuté nánosy vody a bahna z polí. Totéž se stalo pozdě večer v Olomouckém kraji. Velká voda páchala škody také ve Středních Čechách. Sílu vodní masy nevydržela například hráz rybníka Linhart na Příbramsku. Na zvýšený průtok se připravuje i Praha; uzavřela protipovodňová vrata na kanálu Čertovka.

Silný tlak vody v půl deváté ráno protrhl hráz rybníka Linhart u Zduchovic na Příbramsku. Masa vody z něj nejprve přetekla do dalšího rybníka a poté dál směrem na Kamýk nad Vltavou, kde zaplavila několik domů a strhla stráně místního potoka. Škody půjdou zřejmě do milionů.  Jednu rodinu museli hasiči evakuovat do náhradního ubytování. Policisté ráno uzavřeli silnici vedoucí ze Zduchovic do Kamýku. V tuto chvíli už je ale silnice průjezdná.

Úklid a čerpání vody ze zatopených sklepů a garáží obyvatelům Kamýku zkomplikovali technici z ČEZu. Trvali na plánované revizi vedení a v části obce vypnuli elektřinu. Stížnostem starosty ČEZ nakonec vyhověl a technici proud kolem poledne zapnuli.

Problémy měli také v Mladé Boleslavi, konkrétně na železniční trati mezi hlavním nádražím a stanicí Debř. Všechny regionální i dálkové spoje nahradily na trase mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou autobusy. „Původně se mluvilo o tom, že už v pátek by mohla být trať zprovozněna, ale už teď je to podle geotechniků nemožné. Geologický průzkum podle nich potrvá minimálně 14 dní. Až poté se začne s opravou,“ uvedla reportérka ČT.

Největší komplikace nastaly během noci a nad ránem na Plzeňsku. Hasiči i v dopoledních hodinách stále vyjížděli k odčerpávání vody ze sklepů. Například hladina Klabavy v Hrádku od rána kolísala kolem 180 centimetrů, většinu dne se pohybuje kolem 165 centimetrů, tedy 15 centimetrů nad hranicí pro třetí povodňový stupeň. „Teď pomalu klesá, ale protože prognózy na noc předpovídají až 40 milimetrů srážek, preventivně jsme po dohodě s povodím nechali postavit protipovodňovou stěnu,“ řekl starosta Hrádku Jaroslav Perlík.

V Nové Huti byla Klabava ještě v 6:00 bez povodňových stupňů. Za čtyři hodiny se tam hladina asi o metr zvedla na 202 centimetry, nejvýše vystoupala na 219 centimetrů, nyní velmi pomalu klesá. Rychlý nárůst měla také Úslava v Plzni - Koterově. Ve 4:00 byla s hladinou 100 centimetrů bez povodňových stupňů, celé odpoledne se drží kolem 235 centimetrů. Situace se ale podle místních zatím stabilizuje.

Přívalový déšť ve středu podvečer opět způsobil lokální záplavy na několika místech Jesenicka, na třetí stupeň tak vystoupal Černý potok ve Velké Kraši na česko-polských hranicích. Ve Zlatých Horách hasiči vyjeli zachraňovat muže, který uvízl s autem v proudu vody. Voda večer opět zaplavila například budovu charity v Mikulovicích či rodinné domy Hradci-Nové Vsi a Písečné. „V České Vsi hasiči požádali o uzávěru komunikace a požadují pytle s pískem pro stavění provizorních hrází k zamezení valící se vody z polí,“ uvedl mluvčí hasičů. Voda podemlela také železniční trať z Jeseníku směrem k polské hranici. Po půlnoci se situace na Jesenicku zklidnila a na tamních vodních tocích přestaly platit vysoké stupně povodňové aktivity.

Mohutné srážky nevydržela střecha podniku

Kvůli silnému dešti se dnes odpoledne propadla část střechy na objektu v areálu firmy EMP-Centauri v ulici 5. května v Klatovech. Hasiči z objektu evakuovali 22 lidí, nikomu se nic nestalo, řekl řídící důstojník krajských hasičů Pavel Hrůša. Rovná střecha se podle něj částečně propadla nad jídelnou v dvoupodlažním objektu, který má železobetonovou konstrukci. Těsně pod střechou v tu chvíli nikdo nebyl.

Prvního povodňového stupně vpodvečer dosáhla řeka Černá u Ličova na Českokrumlovsku. Výška její hladiny přesáhla 100 centimetrů, nyní už však zvolna klesá.

ČHMÚ upozorňuje, že by se lidé měli vyhnout veškerým aktivitám v korytech řek a jejich bezprostředním okolí. Pro aktuální informace sledujte Hlásnou a předpovědní povodňovou službu ČMHU.

Bez komentáře - Následky přívalových deštů (zdroj: ČT24)

Varování před velmi silnými bouřkami platí do dnešní půlnoci ve středních, severních a východních Čechách a také na Vysočině. Na Moravě může bouřit až do čtvrtečního rána, přičemž na jihu Moravy půjde o slabší bouřku. Bouřky budou doprovázeny přívalovými dešti a kroupami.

Nejvíce srážek spadlo v Brdech - v Míšově naměřili meteorologové za večer a noc do rána 84 milimetrů, od začátku srážek do současné doby tam spadlo 100 milimetrů srážek, což je 100 litrů vody na metr čtverečný, řekla Petra Opatrná z ČHMÚ v Plzni. Kolem Klatov a jižního Plzeňska se celkový úhrn srážek od úterního podvečera pohybuje kolem 65 milimetrů, dodala. Hladinu řeky Klabavy a dalších ohrožených oblastí sledujte na interaktivní mapce ČHMÚ.

Protipovodňová vrata na Čertovce
Zdroj: ČT24

Zvýšení hladiny během čtvrtka očekává také hlavní město. Primátor Prahy Tomáš Hudeček sdělil, že by hladina Vltavy měla zítra překročit první povodňový stupeň. Magistrát sice nechal uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce, hladina ale zatím kolem 18:00 nedosahovala ani poloviny průtoku, při kterém k podobným opatřením dochází.

Hasiči mají plné ruce práce

Přívalové deště znamenaly pro hasiče prozatím na 400 výjezdů (dlouhodobý denní průměr je 152). Potřeba byla technická pomoc při odčerpávání vody, čištění propustí a odstraňování překážek na vodních tocích. „Převážně se jednalo o zatopené sklepy, zahrady, spadlé či nakloněné stromy. Situaci máme pod kontrolou a jsme připraveni zasáhnout v případě zhoršení stavu. To ale zatím nepředpokládáme,“ uvedl velící důstojník plzeňských hasičů Pavel Průša.