V Otrokovicích po bouřkách uhynuly tisíce ryb

Otrokovice - Na bělovském jezu u Otrokovic na Zlínsku se v úterý navečer v řece Moravě objevily tisíce mrtvých ryb. Pravděpodobně uhynuly vlivem bleskových bouřek, které zasáhly Zlínsko v posledních dnech a vypláchly splašky z kanalizací do řeky.

„Zaměstnancům Povodí Moravy se ve spolupráci s malou vodní elektrárnou Bělov podařilo vylovit z řeky Moravy v Otrokovicích přibližně 300 kilogramů uhynulých ryb,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Voda podle ní zřejmě vyplavila kanalizaci a splašky se dostaly do řeky Moravy. „Vysbírané ryby budou zavezeny do místní kafilérie. Celkový počet uhynulých ryb odhadujeme na stovky až tisíce kusů,“ dodala Tomíčková.

Způsobená škoda se podle ní zatím vyčíslit nedá, vodohospodáři situaci nadále monitorují. Mluvčí krajských hasičů Libor Netopil potvrdil, že hasiči byli o úhynu informováni. Profesionální hasiči však podle něj u této události nezasahovali.

Lokální bouřky si od pondělí na Zlínsku a Vsetínsku vyžádaly několik výjezdů hasičů k zatopeným sklepům či komunikacím. Od pondělního do úterního podvečera byla také mimo provoz vodou podemletá železniční trať mezi Velkými Karlovicemi a Karolinkou na Vsetínsku.