Bratr údajného lihového bosse Tomáš Březina půjde z vazby

Olomouc – Patnáct milionů korun je podle soudu dostatečná záruka za Tomáše Březinu, bratra údajného šéfa lihové mafie. Olomoucký krajský soud dnes rozhodl o jeho propuštění z vazby, zároveň muži zakázal vycestovat z republiky. Kauci 15 milionů korun za Tomáše Březinu složila jeho rodina, výše peněžité záruky je na tuzemské poměry vysoká.

Březina byl z vazby propuštěn především díky tomu, že v trestním řízení spolupracuje. Při své několikahodinové výpovědi už soudu popsal obchodní praktiky svého bratra a fungování lihového byznysu. Proti jeho propuštění proto neměl námitek ani žalobce. „Senát rozhodl tak, že přijal kauci ve výši 15 milionů korun a rozhodl o propuštění obžalovaného Tomáše Březiny z vazby na svobodu. Zároveň mu uložil zákaz vycestování,“ potvrdil soudce Eduard Ondrášek. Fakticky by Březina měl vyjít z bran olomoucké vazební věznice za pár dní.

Co vypověděl před soudem Tomáš Březina?

"Ve firmě (Morávia-Chem, pozn. red.) od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů."

"Bratr se rozhodl, že by chtěl mít svůj tajný nelegální lihovar, který měl být zakopán do země. Sehnali kvůli tomu areál ve Stojčíně. Nikdo neměl mít tušení, že takový lihovar má a že něco takového ve Stojčíně existuje. Celkově tam bylo navezeno 1,3 milionu litrů lihu."

"Denaturace byla provedena fiktivně. Poté proběhla fiktivní výroba látek do ostřikovačů, které byly distribuovány odběratelům. Byl to propracovaný řetězec. Líh byl fakticky ukryt v areálech Morávia-Chem."

Tomáš Březina, jeden z nejbližších spolupracovníků svého bratra Radka Březiny, byl ve vazbě kvůli obavě z útěku. Jeho rodina minulé pondělí nabídla kauci sedm milionů korun. Podle soudce však tato záruka nebyla dostatečná a navrhl jako přijatelnou peněžitou záruku 15 milionů korun.

Ve vazbě je Tomáš Březina společně se svým bratrem Radkem kvůli kauze ukrytých barelů nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik na nelegálním lihu byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Soud kauzu odročil na 7. až 11. července. Březinovi jsou stíháni i v souvisejícím trestním řízení, ve kterém je obviněno kvůli obchodování s nezdaněným lihem celkem 15 lidí. Podle žalobců lihová mafie na nezdaněném lihu mohla ošidit stát nejméně o tři miliardy korun.