Vlaky mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou zastavil sesutý svah

Mladá Boleslav - Prudký déšť podemlel železniční trať u Mladé Boleslavi na hlavním tahu mezi Prahou a Turnovem. Všechny regionální i dálkové spoje nahradily na trase mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou autobusy. Oprava potrvá týdny.

Trať mezi mladoboleslavským hlavním nádražím a stanicí Mladá Boleslav-Debř se vine složitým terénem. Klikatí se mezi skalami a koleje jsou zasazené v prudkém svahu. Právě ten se začal sesouvat.

„Vlivem velikého přívalového deště došlo k podemletí trati a k sesuvu náspu na 15 metrech. Po odborné prohlídce muselo dojít k zastavení provozu na trati,“ řekl Jaroslav Janda ze Správy železniční dopravní cesty.

Cestující, kteří se potřebují dostat z Prahy směr Turnov, musí v Mladé Boleslavi přesednout na náhradní autobus. Po železnici mohou pokračovat až v Bakově nad Jizerou. Původně se mluvilo o tom, že by se vlaky mohly na trať vrátit v pátek, teď ale geotechnici prohlédli svah a zjistili, že to je nereálné, jenom průzkum potrvá minimálně 14 dní.

Odborníci musí pomocí vrtů a sond zjistit stav podloží. Pak teprve pomocí matematických modelů a analýz navrhnou, jak havárii řešit. „Vypadá to zatím na povrchovou záležitost, ale riziko, že by došlo později k deformaci tělesa trati, je vysoké, takže toto nemůžeme podcenit,“ potvrdil zástupce geotechnické firmy Zdeněk Sekyra.

Sesutý svah, který zastavil železniční spojení (zdroj: ČT24)