Nemocnice v Havířově otevřela biobox – „stan“ pro nebezpečné infekce

Havířov – Spolu se zrekonstruovaným infekčním oddělením uvedla nemocnice v Havířově do provozu i tzv. biobox. Unikátní zařízení připomíná stan s hermetickou uzávěrou a slouží k hospitalizaci vysoce infekčních pacientů (například s ptačí chřipkou). Havířovský biobox je teprve druhý v republice, starším zařízením tohoto typu dosud disponovala pouze pražská nemocnice Na Bulovce.

Lékař Prokop: Biobox? Pro nemocné s cholerou i SARSem (zdroj: ČT24)

„Biobox pracuje na bázi přetlakového filtru s vlastním dekontaminačním zařízením a je určen pro nebezpečné nákazy typu ptačí chřipka, onemocnění SARS, tyfus nebo cholera,“ přibližuje fungování nového přístroje havířovský lékař Milan Prokop. „Práce s nakaženým pacientem probíhají zvenčí, takže zdravotníci nemusí používat speciální obleky,“ doplňuje ředitel nemocnice Petr Kovařík.

Infekční pacient může v bioboxu strávit až čtyřiadvacet hodin. Do té doby se musí prokázat podezření na jeho onemocnění, aby mohl být převezen na specializované vyšší pracoviště na pražské Bulovce. Zde biobox funguje již pět let, lékaři ho ale dosud naštěstí nemuseli použít.

Havířovská nemocnice případnou manipulaci s infekčním pacientem musí koordinovat s krajskou hygienou i s hasiči. „Hasiči jsou jedinou organizací, která je schopná pacienta přivézt v přenosném bioboxu,“ vysvětluje Prokop.

Modernizovaný pavilon se otevírá

Biobox je součástí modernizovaného infekčního pavilonu, jenž nabízí 40 standardních lůžek a pět lůžek JIP. Jeho oprava stála 59 milionů korun. Modernizace infekčního pavilonu začala v říjnu 2012. Téměř 85 procent bylo financováno z evropských dotací. „Infekční oddělení havířovské nemocnice je vysoce specializovaným pracovištěm s působností pro celý Moravskoslezský kraj. Budova prošla nákladnou komplexní rekonstrukcí vnitřních prostor, zateplením, výměnou oken a dveří i úpravou přístupových cest,“ uvedla krajská mluvčí Petra Špornová.

Infekční oddělení je přizpůsobeno pro příjem dospělých i dětských pacientů. Lidé s rizikem infekčního onemocnění nepřicházejí přes centrální příjem, ale přímo na oddělení infekce, aby se zabránilo případnému přenosu nákazy.