Ostatky německých vojáků odpočívaly desítky let vedle rodinného domu

Popůvky (Brněnsko) - Pozůstatky tří německých vojáků odpočívaly desítky let vedle domu 72letého Josefa Michny. Vyprávění jeho tchána nakonec potvrdil i nález archeologů. Členové německého wehrmachtu byli pohřbeni s vojenským vybavením a municí. Historikům proto museli asistovat i pyrotechnici, kteří na místě našli dělostřelecký granát.

„Kostry byly do hrobu jednoduše vhozeny,“ popsal poválečný způsob pohřbívání Jiří Kala z Ústavu archeologické památkové péče. Kostry tří vojáků doplňuje nález vojenského vybavení - plynové masky, helmy nebo vojenských bot. Hrob ale může vydat ještě další předměty, archeologové totiž zatím odkryli teprve jednu polovinu. Na pomoc totiž museli přivolat pyrotechniky.

„Našli jsme protipancéřový dělostřelecký granát, který převezeme do skladu nevybuchlé munice,“ okomentoval nečekaný objev pyrotechnik Radek Žemlička. Historický objev tak potvrdil vzpomínky pamětníků. „Přiženil jsem se před 50 lety, podle vyprávění rodičů mojí manželky tu ruští vojáci zastřelili nějaké Němce, kteří jsou pochovaní u našeho domu. Místní je tu zakopali,“ zavzpomínal Josef Michna, který žije hned vedle odkrytého naleziště.

Hrob německých vojáků popisuje archeolog Jiří Kala (zdroj: ČT24)

„V roce 1945 sovětská vojska postupovala od Břeclavi na Brno. Aby Němcům zamezili ústup směrem na Jihlavu, byla vyslána čtyřčlenná tanková četa do Popůvek. Hlavní boje ale probíhaly u Ořechova,“ připomenul historické souvislosti největší tankové bitvy na Moravě kronikář Josef Střecha.

Podle něj padlo v Popůvkách celkem pět německých a šest ruských vojáků. „Ke konci války shodilo ruské letadlo bombu mezi dvě ramena potoka směrem na Troubsko. Po konci válečných operací byly do vzniklé jámy naházena těla vojáků i koní,“ popsal lokalitu, jež může vydat ještě další nálezy, kronikář. Archeologové teď dají o svém objevu vědět také do Německa. Doufají, že se k vojákům přihlásí nějací příbuzní.

Německý hřbitov v Brně

Ostatky německých vojáků jsou uloženy také na brněnském ústředním hřbitově. Místo posledního odpočinku říšských vojáků začalo vznikat v 60. letech minulého století, dokončeno bylo ale až po revoluci. Jde o největší pohřebiště německých vojáků u nás, do Brna byly převezeny ostatky padlých vojáků z celé jižní Moravy. Přestože na odlehlém místě brněnského hřbitova stojí asi 500 jednoduchých kamenných křížů, historici odhadují, že je tu pohřbeno až 8 000 lidí. Identifikace padlých stále pokračuje, zatím náhrobky nesou jména více než 2 700 známých obětí.