Štefánikova hvězdárna láká na největší výstavu meteoritů

Praha - Unikátní výstavou meteoritů i rozšířením návštěvních hodin přes léto láká Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně. O prázdninách bude otevřena každý den od 11:00 do 23:00. Pro výstavu meteoritů, jež ze svých sbírek zapůjčil cestovatel a sběratel Jiří Šimek, vybudovala hvězdárna nové prostory. Vznikla tak nejrozsáhlejší podrobná sbírka svého druhu v Česku.

Bez komentáře: Výstava meteoritů ve Štefánikově hvězdárně (zdroj: ČT24)

Expozici se zhruba 90 vzorky připravovala hvězdárna ve spolupráci s uznávaným planetárním geologem a předním odborníkem na lunární meteority Jakubem Halodou. Hvězdárna za vstup do „muzea meteoritů“ nevybírá peníze navíc, základní vstupné do celé budovy se pohybuje kolem 55 korun.

Zájemci o kosmická tělesa, jež dopadají na Zemi z vesmíru, si mohou potěžkat železný i kamenný meteorit. Ostatní si mohou prohlédnout a nasvítit ve skleněných baňkách, jež doprovázejí podrobné popisky o původu a stáří vzorků. Právě díky meteoritům se lidstvo dozvídá, jak vznikla sluneční soustava. Zhlédnout mohou například vzorek meteoritu, který v 60. letech spadl u mexického města Allende a je největším známým zástupcem takzvaných uhlíkatých chondritů. Těleso je o 30 milionů let starší než Země, stáří bylo určeno na 4,567 miliardy let.

Nechybějí ani vzácné meteority z Měsíce i Marsu. „Jsou zde také meteority, o kterých se domníváme, že pocházejí z planetky Vesta. Na jejím povrchu pozorujeme obrovský kráter, který svědčí o jakési dávné kolizi, která musela do prostoru vynést obrovské množství materiálu. Část se mohla takto dostat i k nám na Zemi,“ informoval vedoucí hvězdárny Jakub Rozehnal.

Výstava vzácných meteoritů ve Štefánikově hvězdárně v Praze
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Cestovatele Šimka prý vždy fascinoval původ meteoritů. „Můžu mít v ruce něco, co nepochází z naší planety. Dokonce některé meteority mají zrnka, která jsou starší než sluneční soustava. Jsou to zrnka z výbuchu supernovy, ze které postupně vznikla sluneční soustava. To je pro mě dostatečné vzrušení,“ prozradil.

Šimek vystavuje své sbírky po celém světě, Štefánikově hvězdárně ji zapůjčil bezplatně a na neomezenou dobu. Za svůj největší úspěch považuje nálezy z Laponska, 300 kilometrů za polárním kruhem. „Tam jsme objevili zónu, ze které máme už hodně tun meteoritů. Odtud právě pochází tunový, který je tady také vystaven,“ řekl. Doma nemá z bezpečnostních důvodů žádné, uschoval je prý na několika kontinentech a některé vystavuje. „Je to extrémně vzácný materiál. Záleží na druhu. Jsou meteority, které pořídíte za dolar za gram, jiné stojí tisíce dolarů za gram,“ dodal.

Ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Marcel Grün
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
Vydáno pod