Babiš: Jan Kasl na pražské kandidátce ANO nebude

Praha - Jan Kasl, bývalý pražský primátor, nebude na pražské kandidátce hnutí ANO v podzimních komunálních volbách. Dohodlo se na tom předsednictvo hnutí na dnešním jednání. Kasl měl původně podporu předsedy strany Andreje Babiše. Předsednictvo zároveň doporučilo pražské organizaci, aby na kandidátce nefigurovalo ani jméno Radmily Kleslové, blízké spolupracovnice Babiše. „Budeme tedy hledat nového lídra,“ dodal Babiš s tím, že dnes nové jméno nevzejde.

Předsednictvo ANO dnes se šéfy krajských organizací řešilo přípravu kandidátek pro komunální volby. Jednalo se mimo jiné o tom, zda v čele kandidátní listiny v Praze zůstane exprimátor Jan Kasl. Kasla do čela kandidátky navrhl předseda hnutí Andrej Babiš, který zároveň prosadil svoji blízkou spolupracovnici Radmilu Kleslovou do vedení pražské organizace ANO. Po jednání však Babiš oznámil, že Kasl na kandidátce nebude. Neměla by v ní nakonec figurovat ani Kleslová.

Proti jejímu jménu na kandidátce protestoval právě Kasl. Vadilo mu mimo jiné to, že Kleslová působí na radnici v Praze 10, která bývá spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Proti Kaslovi se zase ozývají hlasy přímo z pražské organizace. Podle některých členů není Kasl týmový hráč a chce si na kandidátku dosazovat svoje lidi. Členové pražské buňky ANO by podle informací dali přednost Kleslové, nechtějí jít ale proti Babišovi, který s nominací Kasla přišel.

ANO musí řešit rovněž to, že nemá pro podzimní senátní a komunální volby dostatek vhodných kandidátů. „Naše hnutí bylo založeno na osobnostech. Klíčové osoby odešly do exekutivy a parlamentu, máme tam trošku mezeru a potřebujeme si o tom promluvit,“ řekl tento týden Babiš. Hnutí proto uvažuje o tom, že osloví veřejnost, aby mu sama navrhla, jaké kandidáty by si na konkrétních místech představovala.

Babiš bude o víkendu řešit také další spor, který se rozhořel mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou. Sejít by se s nimi měl v neděli. Neshody údajně panují například ohledně snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Podle vyjádření Marvanové pro některá média spor trvá asi dva měsíce. Marvanová se domnívá, že na její odchod netlačí jen ministryně, ale i někteří lidé z justice, kteří si nepřejí změny. Do napjaté situace na spravedlnosti se chce vložit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), na středu plánuje společné jednání. Sobotka by se podle neoficiálních informací případnému návrhu na změnu v čele ministerstva nebránil.