Arcivévoda František po sto letech znovu dorazil do Benešova

Benešov – V čase zpět do dob rakouského mocnářství se v těchto dnech přesunul středočeský Benešov. Důvodem je blížící se století výročí atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, který je s místním krajem spojen. Centrum města tak dnes bylo svědkem příjezdu samotného následníka trůnu i s rodinou a generálním štábem, vojenského pochodu nebo dobové módní přehlídky – vše v rámci třídenní akce s názvem Mým národům podle slavného císařského manifestu.

Do Benešova se sjelo i více než 200 uniformovaných vojáků a civilistů v dobovém oblečení. Vojenský tábor byl pro veřejnost otevřen v 8:00, následoval pochod vojsk městem. Na téměř zaplněném Masarykově náměstí se potom uskutečnilo slavnostní přivítání Františka Ferdinanda d'Este s rodinou. 

Odpoledne si mohli návštěvníci v Táborských kasárnách prohlédnout výstavu palných zbraní, zhlédnout nástup a výcvik kavalerie a pěchoty, výstřely z děl nebo mezinárodní soutěž ve střelbě. „Jsou tady například vojensko-historické jednotky, jízda, ostrostřelecké kluby, svazy vysloužilců, zástupci jednotek z Polska, Rakouska, Slovenska, Německa, dámy v dobovém coby doprovod, ošetřovatelky z Červeného kříže, polní lazaret nebo polní pekárna,“ řekl člen pořadatelského štábu Libor Ouzký. Dnešní účast odhaduje na tři až pět tisíc lidí. Program večer zakončí lidová veselice či koncert kapely Švejk band. 

V neděli se koná v benešovském kostele svatého Mikuláše mše za oběti války. Na Konopišti pak bude otevřen rekonstruovaný Korkový pavilon. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este, který byl posledním soukromým majitelem zámku Konopiště, zemřel i s manželkou Žofií 28. června 1914 v Sarajevu rukou atentátníka. Jejich smrt byla jednou z příčin první světové války.

Cesta arcivévody po Benešově (zdroj: ČT24)