Náchodská nemocnice se oprav nedočká ani letos

Náchod – Slibovaná oprava a dostavba Náchodské nemocnice je stále ve hvězdách. Hejtman Královéhradeckého kraje ji veřejnosti sliboval už v roce 2012. Nyní je však jisté, že nezačne ani letos. Nemocnice přitom poukazuje na to, že tím může být ohrožena péče o pacienty. Její personál si proto pozval hejtmana a radní, aby jim zpoždění miliardového projektu vysvětlili.

Oprava náchodské nemocnice se opět zdržuje (zdroj: ČT24)

„Prosadím zahájení rekonstrukce náchodské nemocnice,“ sliboval před volbami před dvěma lety hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD). Zatím se to však nepovedlo, kraj dosud nevybral projektanta, první soutěž zkazil. Také tendr na dodavatele musel už jednou zrušit.

Nemocnice ale upozorňuje na neudržitelnost situace. „Pokud to půjde tímhle způsobem, péči nebude možno pro pacienty zajistit,“ uvedl Jiří Veselý (KDU-ČSL), primář nemocnice a zastupitel kraje. Části nemocnice jsou v dezolátním stavu, operační sály mají výjimku hygieniků. Nespokojení zaměstnanci si proto vymohli setkání s vedením kraje. Česká televize ale souhlas s účastí nedostala, radní pro zdravotnictví navíc před kamerou utíkala.

V nemocnici se v tuto chvíli staví. Ale zatím jen parkoviště a silnice. Miliardový projekt, při kterém se kraj vzdal 400 milionové dotace, má dva roky zpoždění. A kraj slibuje znovu, tentokrát zaznívají roky 2015, 2016.