Sklárny a porcelánky na Karlovarsku jsou znovu v kondici

Sokolov – Sklárna v Novém Sedle na Sokolovsku má za sebou svou rekordní investici. Za linku na výrobu lahví a skleněných obalů zaplatila víc než čtvrt miliardy. Definitivní tečku za hospodářským poklesem v uplynulých letech hlásí i další významní zaměstnavatelé v regionu.

Sklárny a porcelánky na Karlovarsku jsou znovu v kondici (zdroj: ČT24)

První stroj vyráběl láhve v novosedelské sklárně už po roce 1900. Dřevěné formy postupně nahradila moderní technika. Tu nejnovější nainstalovali na přelomu loňského roku. Sklárna díky tomu patří mezi nejstabilnější zaměstnavatele v regionu. Nyní tam pracuje více než 180 zaměstnanců.

Sklárny a porcelánky v Karlovarském kraji a na dalších místech Česka prošly po roce 2007 krizí. Nevyhnuly se masivnímu propouštění. „Celá Evropa prošla krizí. My máme v Evropě 35 závodů a Nové Sedlo je jedním z nich. To znamená, že evropská krize se ho také dotkla,“ říká prezident sklářské firmy O-I Europe Erik Bouts.

Teď se celému odvětví začíná opět dařit. Sklárna v Novém Sedle uspěla díky použití recyklovaných materiálů anebo orientaci na pivovarnictví. „Češi jsou světoví šampioni, co se týče pití piva. Ale můžu říct, že poskytujeme produkty také vinařskému průmyslu a segmentu lihovin,“ vysvětluje Bouts.

Hnědouhelné doly, největší zaměstnavatel v Karlovarském kraji, těžbu pomalu utlumují. Místní politici proto vítají každé nové pracovní místo. „Nezaměstnanost svého času dosahovala skoro 21 procent, postupem času se podařilo nezaměstnanost snižovat,“ pochvaluje si Martin Loukota (TOP 09), starosta Nového Sedla.

Investovat do rozvoje výroby se chystají i další tradiční výrobci porcelánu a skla v regionu. „Znova to nastartuje sklářskou výrobu, která tady má mnohaletou tradici a je tady spousta lidí, kteří to pořád ještě umí,“ doufá karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD).