Pojišťovny: Sobotní zemětřesení bylo nejničivější v historii českých otřesů

Praha – Sobotní zemětřesení na Chebsku a Sokolovsku bylo dosud nejničivější v české historii. Upozornily na to pojišťovny, které evidují škody za více než deset milionů korun. Za jedno z nejsilnějších za posledních sto let ho považují i seismologové. Vyšší škody dosud po zemětřesení nenastaly, pojišťovny přitom očekávají, že lidé ještě nenahlásili vše. Současně jsou ale následky otřesů nízké ve srovnání s tím, co působí povodně. Zemětřesení způsobilo především praskliny na zdech a pády omítek.

Pojišťovnám se po zemětřesení v západních Čechách ozvalo na 300 lidí, kterým způsobily otřesy škody na budovách. Nejvíce škod (130) eviduje Česká pojišťovna, více peněz ale chtějí klienti od Kooperativy, kterou požádali kvůli 120 škodám celkem o sedm milionů korun. „Nejčastěji jde o prasklé stropy, trhliny ve stěnách, popadané omítky. Všichni klienti, kteří nahlásili škodu, obdrželi SMS s potvrzením registrace škody a informací, že je bude kontaktovat technik a domluví s nimi přesný termín prohlídky,“ uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí v Kooperativě Miroslav Novák. Podle Václava Bálka, mluvčího pojišťovny Allianz, která zatím eviduje pouze pět škod po zemětřesení za desítky tisíc korun, nejsou čísla konečná. Mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka očekává, že konečný výčet škod by mohl být oproti současnosti až dvojnásobný. Společnost zatím eviduje 20 škod celkem za půl milionu korun.

Za jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních sto let považují sobotní zemětřesení i seismologové. „Bylo natolik silné, že lidé vybíhali z domů,“ upozornil také starosta Šindelové Rudolf Kovařík. Obec leží severně od epicentra.

Zemětřesení na Chebsku jsou častá a zem se zde chvěje, byť neznatelně, téměř pořád. Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů. V posledních dekádách byly v Česku silnější otřesy, při nichž praskaly zdi a padaly komíny, zaznamenány na Chebsku a Sokolovsku na přelomu let 1985 a 1986. Zemětřesný roj tehdy trval asi tři měsíce, nejsilnější otřesy přesáhly čtyři stupně Richterovy škály. Území s nejvýraznější seizmickou aktivitou jsou Kraslice a jejich okolí v západních Čechách. Ve 20. století zde byly zaznamenány významnější zemětřesné roje kromě 80. let ještě v roce 1908 a na přelomu let 1936 až 1937. Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR může být sobotní zemětřesení, kterému předcházely slabší otřesy v průběhu minulého týdne, začátkem silnějšího zemětřesného roje.