Služby charity se rodičům postižených nelíbily, založili konkurenční stacionář

Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Denní stacionář Petrklíč pro postižené v Ledči nad Sázavou je téměř bez klientů. Většina jich odešla kvůli neshodám s oblastní charitou, která stacionář provozuje. Teď jí hrozí, že zařízení za 20 milionů korun zůstane zcela prázdné. Nespokojení rodiče zatím spustili konkurenční projekt. Nad situací se podivuje kraj, kterému se provoz dvou stacionářů na jednom místě nelíbí.

Charitní stacionář v Ledči má díky nespokojeným rodičům konkurenci (zdroj: ČT24)

Do ledečského stacionáře Petrklíč docházeli lidé s mentálním a kombinovaným postižením z 21 rodin. Nadšení z plně vybaveného zázemí však vystřídaly spory rodičů s provozovatelskou charitou. Nejvíce jim vadí odvolání dlouholeté vedoucí stacionáře Ivety Vrbové. Spory došly tak daleko, že stacionář zůstal téměř prázdný a většina rodičů začala vytvářet alternativní projekt. „Do Petrklíče chodilo asi 21 rodin a osmnáct dalo výpověď. Šli jsme za paní Vrbovou, kterou jsme přemluvili, aby s námi zůstala a pomáhala nám,“ popsala matka postižené klientky Alena Juklová.

Druhý ledečský stacionář zatím působí v obyčejném panelákovém bytě, který rodiče zajistili. „Abychom měli s dětmi kde být, jsme tady. Je tu pět místností, celkem to nějak jde,“ shrnula další z matek postižených dětí Jaroslava Vavříčková. Výhledově se ale má přestěhovat do budovy přímo naproti charitě.

Podle ředitelky Oblastní charity Havlíčkův Brod Anny Blažkové ale není k odchodu důvod. „Je nám líto, že stacionář, který jsme pro ně postavili, nechtějí využívat,“ podotkla. Projekt rodičů ovšem způsobil charitnímu stacionáři vážné problémy – musel propustit pečovatelky a hrozí, že se neuživí. Je totiž závislý na krajských penězích, které se podle radního pro sociální oblast Petra Krčála rozdělují podle počtu klientů. „Pokud tam chodí tři klienti, tak budou dostávat poměrně malou dotaci,“ řekl Krčál na adresu charitního stacionáře.

Krajskému úřadu se ale současná situace nelíbí – nechce mít v jednom městě a navíc na jedné ulici naproti sobě dva stacionáře. Bude proto ještě s rodiči klientů i s charitou o situaci jednat.